måndag 30 maj 2016
Translate

Translate site

Till startsidan Till startsidan
Säterdalen

Säterdalen

Säterdalens ravinsystem med sina branta sluttningar är unikt för Sverige. Meterhöga ormbunkar, täta lövbuskage och prunkande örter ger tillsammans med det rika fågellivet ett närmast tropiskt intryck. Den täta lövskogen öppnar sig stundom för att ge plats åt böljande ängsbackar och betesmarker.
Säterdalen är ett halvmilslångt ravinsystem beläget mellan Säters samhälle och Dalälven.

Kulturlämningar
Ljusteråns rinnande vatten nyttjades tidigt i olika anläggningar. 1619 anlades ett s.k. garvverk för rening av kopparmalmen från gruvan i Falun. I Säterdalen byggdes också Sveriges första kopparmyntverk. Rester av dammar och grunder vittnar om alla de smedjor och skvaltkvarnar som varit i bruk en gång i tiden.

Gruvkonsten - "Säterkonsta"
Säterkonsta betraktades under 1700-talet som ett av Dalarnas sju underverk. Gruvkonsten överförde via ett vattenhjul kraft till Bispbergs gruva. Konsthuset med det 8,6 meter i diameter stora hjulet och en bit av stånggången har återskapats under 1998. Invigning skedde 1999. Visas tisdag - söndag kl 13 - 17 under juli månad.

Vandringsleder
Säterdalen har ett omfattande ledsystem som ger besökaren möjlighet till en oförglömlig upplevelse. Vandringslederna följer i stort sett Ljusteråns stränder i dalens botten. Tät lövskog med ormbunkar och bredbladiga lundväxter varvas med öppna ängs- och betesmarker i detta omväxlande landskap.

Vandra i ravinsystemet
Ta på dig vandrarskorna och upplev den fantastiskt vackra naturen i Säterdalens ravinsystem. Den fina vandringsleden inbjuder till många upplevelser. Varför inte cykla till Solvarboravinen eller Norddalen för att sedan vandra till Säterdalen.

Sidan uppdaterad 2014-04-11 av Maria Mix
Till startsidan Till startsidan
Kontakt
Kultursekreterare
Karin Hästö
Tel: 0225-55 189
Skicka e-post
Säters kommun
Rådhuset
783 27 Säter
Tel: 0225-55 000