Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Matavfallsinsamling

Kontaktinformation

VA-renhållningsenheten

Telefon: 0225-55151, 0225-55131
Telefon Återvinningscentral: 076-128 68 01

Telefontid: vardagar kl. 10-12

Ställ en fråga

Tack för ditt meddelande.

Nya hämtningsdagar från 1 april 2019

Från och med 1 april 2019 har vissa områden fått nya hämtningsdagar av sopbilen. Den 29 mars var sista dagen som sopbilen tömde enligt föregående schema.

Du kan också klicka på denna länk till en karta med hämtningsdagar. Zooma in på kartan för att se din hämtningsdag.

Nu gör vi en insats för vår miljö!

Under hösten 2019 planerar vi att börja samla in matavfallet i Säter.

Väldigt mycket resurser och pengar eldar vi nu upp när vi slänger vårt matavfall i soptunnan. Det får vi inte längre göra – och det vill vi inte heller. Vi måste ta ett större ansvar för våra barn och barnbarns framtid.

Regeringens mål är att minst hälften av allt matavfall från hushåll och verksamheter ska sorteras ut och behandlas biologiskt senast 2018. År 2021 blir utsortering av matavfall dessutom ett lagkrav. Det är alltså hög tid att komma igång med den separata insamlingen av matavfall även i vår kommun!

Därför kommer du få börja använda ett sopkärl till: det bruna. Du kommer få papperspåsar att lägga ditt matavfall i.

Matavfallet hämtas sedan av en sopbil med två fack. I det ena facket töms matavfallet och i det andra facket töms det osorterade avfallet som är kvar när du sorterat avfallet.

Matavfallet omvandlas sedan till biogas och ekologisk biogödsel. Biogas tankar vi bilar och andra fordon med, biogödsel används som gödningsmedel i odlingar.

Tillsammans kommer vi att göra väldigt stor nytta för miljön. Varje kilo matavfall gör nytta. På en påse matavfall kan en biogasbil köra 4 kilometer.

Det händer nu

I början av sommaren 2019 kommer du få information om olika valmöjligheter: storlekar på sopkärl, hur ofta det kan hämtas och månadskostnad. Taxorna kommer förändras eftersom vi behöver en modernare avfallshantering i vår kommun. Det innefattar även andra satsningar än det som handlar om matavfall.

Innan hämtningen av matavfall börjar vid ditt hus, så kommer vi att ställa ut ett nytt brunt sopkärl bredvid ditt gröna. Du kommer även att få en platsbehållare som papperspåsen kan ställas i. Den kan fästas på skåpsdörren i köket eller ställas i en kökslåda. Du kommer få information om hur du bäst hanterar matavfallet.

Papperspåsarna kommer att finnas att hämtas på flera platser, som till exempel matbutiker.

Har du en kompost?

I så fall, ett stort tack till dig! Du har gjort en stor insats för miljön! Nu erbjuder vi dig en möjlighet till ett ännu större bidrag till miljön. Att göra biogas och biogödsel av matavfallet är nämligen ännu bättre för miljön än att kompostera det hemma. Trots att det transporteras en bit, så ger det större effekt för miljön, än att kompostera. Du kan fortsätta ha din kompost, men vi erbjuder ett bättre alternativ nu.

Ny renhållningstaxa

Sedan årsskiftet gäller renhallningstaxa-1-jan-2019.

Mer information

På denna sida kommer vi löpande att berätta om alla förändringar som den nya matavfallshanteringen innebär.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.sater.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close