Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Matavfallsinsamling

Kontaktinformation

VA-renhållningsenheten

Telefon: 0225-55151, 0225-55131
Telefon Återvinningscentral: 076-128 68 01

Telefontid: vardagar kl. 10-12

Ställ en fråga

Tack för ditt meddelande.

You can find information in English here.

Nu gör vi en insats för vår miljö!

Under hösten 2019 börjar vi samla in matavfallet i Säters kommun.

Väldigt mycket resurser och pengar eldar vi nu upp när vi slänger vårt matavfall i soptunnan. Det får vi inte längre göra – och det vill vi inte heller. Vi måste ta ett större ansvar för våra barn och barnbarns framtid.

Regeringens mål är att minst hälften av allt matavfall från hushåll och verksamheter ska sorteras ut och behandlas biologiskt senast 2018. År 2021 blir utsortering av matavfall dessutom ett lagkrav. Det är alltså hög tid att komma igång med den separata insamlingen av matavfall även i vår kommun!

Därför kommer du få börja använda ett sopkärl till: det bruna. Du kommer få papperspåsar att lägga ditt matavfall i. Det bruna kärlet är matavfallskärlet. Ditt gamla kärl för sådant som du inte lämnar till återvinning kallas restavfallskärlet.

Matavfallet hämtas sedan av en sopbil med två fack. I det ena facket töms matavfallet och i det andra facket töms det osorterade avfallet som är kvar när du sorterat avfallet.

Matavfallet omvandlas sedan till biogas och ekologisk biogödsel. Biogas tankar vi bilar och andra fordon med, biogödsel används som gödningsmedel i odlingar.

Tillsammans kommer vi att göra väldigt stor nytta för miljön. Varje kilo matavfall gör nytta. På en påse matavfall kan en biogasbil köra 4 kilometer.

Det händer nu

Under sommaren 2019 har du som idag har ett renhållningsabonnemang fått information om olika valmöjligheter: storlekar på sopkärl, hur ofta det kan hämtas och månadskostnad. Taxorna kommer förändras eftersom vi behöver en modernare avfallshantering i vår kommun. Det innefattar även andra satsningar än det som handlar om matavfall.

Privatpersoner

Informationen får du som är privatperson i en broschyr som delats ut till din räkningsadress. Den kom i mitten av juli. Du kan också läsa broschyren om matavfallsinsamling här.

Vill du byta kärl efter den 16 augusti kostar det 360 kronor.

Företag/organisationer/verksamheter

Du som har företag/organisation med renhållningsabonnemang har fått information i ett brev.

Vi ställer ut ett brunt sopkärl hos dig (med plastbehållare och tillhörande papperspåsar för matavfall)

Innan hämtningen av matavfall börjar vid ditt hus, så kommer vi att ställa ut ett nytt brunt sopkärl bredvid ditt gröna. Du kommer även att få en platsbehållare som papperspåsen kan ställas i. Den kan fästas på skåpdörren i köket eller ställas i en kökslåda. Du kommer få information om hur du bäst hanterar matavfallet. Informationen skickas ut till dig under sommaren, och du får också information i samband med att du får din platsbehållare. Kärlen börjar ställas ut under vecka 39 och utsättningen fortsätter under hösten. Fritidshus får sina tunnor till våren.

Papperspåsarna kommer att finnas att hämtas på flera platser, som till exempel matbutiker.

Du som inte är fastighetsägare, utan hyresgäst, kommer få information från din fastighetsägare.

Dela kärl med grannfastighet

Kom överens om storlek och tömningsintervall för restavfallskärlet. Matavfallskärlet kan också delas grannar emellan men ger inte någon prisreducering. På räkningen specificeras då halva avgiften för kostnaden av restavfallsinsamlingen, den fasta summan av matavfallsinsamlingen och grundavgiften.

Eller ring kundtjänst 0225-55000, så skickar vi en blankett.

Har du en kompost?

I så fall, ett stort tack till dig! Du har gjort en stor insats för miljön! Nu erbjuder vi dig en möjlighet till ett ännu större bidrag till miljön. Att göra biogas och biogödsel av matavfallet är nämligen ännu bättre för miljön än att kompostera det hemma. Trots att det transporteras en bit, så ger det större effekt för miljön, än att kompostera. Du kan fortsätta ha din kompost, men vi erbjuder ett bättre alternativ nu. Vill du ändå fortsätta eller börja kompostera, behöver du anmäla detta på blanketten “Anmälan om kompostering av organiskt hushållsavfall”. Du måste alltså anmäla även om du redan komposterar. Fyll i blanketten och skicka den till kommunen. På blankettens baksida anges förutsättningar för godkänd kompost.

Fått en brun tunna fastän du komposterar?

Om du upptäcker att du fått en brun tunna, fastän du har en kompost, beror det troligtvis på att du inte skickat in kompostblanketten.

Men det kan du göra nu.. När du skickat in blanketten kommer du få ett brev tillbaka från oss som berättar om din ansökan om att ha kompost istället är godkänd.

Får du positivt besked kommer vi att hämta tillbaka den bruna tunnan, men det kan ta ett tag. Men om du har och använder en godkänd kompost kommer du inte att behöva betala avgift för den bruna tunnan, även om det dröjer innan vi hämtar tillbaka den.

Här hittar du blanketten för anmälan om kompostering.

Ny renhållningstaxa

Från och med 1 januari år 2020 gäller ny Renhållningstaxa som inkluderar matavfallskärl.

Hämtningsdagar från 1 april 2019

Du kan klicka på denna länk till en karta med hämtningsdagar. Zooma in på kartan för att se din hämtningsdag.

Mer information

På denna sida berättar vi löpande om  förändringar som den nya matavfallshanteringen innebär.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.sater.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close