GROOVE – SE EN FÖRESTÄLLNING VÄXA FRAM

Unikt internationellt dansresidens till Säter!

Öppen visning torsdag 14 september kl. 18.30 på Folkets hus i Säter.

Biljetter endast 35 kr! KÖP BILJETTER HÄR! eller på Säters bibliotek.

En kvinna som dansar i gatlyktans sken med stadens alla ljus i bakgrundenTa chansen att få inblick i hur en dansföreställning växer fram! Lär känna dansstilarna House och Gqom och dess tätt besläktade musikgenre. Se ett utdrag ur föreställningen Groove och delta i ett publiksamtal med de medverkande. Under en intensiv vecka, 11-15 september, gästas Säter av koreograf Marie Raudsepp och hennes 3 inbjudna dansare från Durban, Sydafrika. De kommer att husera på Säters Folkets hus där de jobbar med streetdance projektet Groove som utgår från housedansen och bhengadansens tradition och utforskar stilarnas groove och anda.

Biljettpris: 35 kr. Biljetter släpps under andra veckan i augusti.

PROJEKTET
I detta projekt arbetar Mari Raudsepp och de tre sydafrikanska dansarna (Malondy Msomi, Thobeka Maphumulo, Yolanda Joja) i ett flertal residens bland annat på Konstnärsnämnden i Stockholm, Orsa kommun och v 37 hos oss i Säters kommun. Projektet utforskar streetdance stilarna House och Groove tillsammans med danstilen Gqom som är en subkultur och musikstil som blev till ett fenomen 2010 och härstammar från Durban i Sydafrika. Tillsammans med sina samarbetspartners från Durban vill Marie lyfta Housedansen och Gqomdansen och skapa möten och utbyten. Dansverket ”Groove” handlar om att vara sig själv och tillåta sig samspela med musiken, jaget och kollektivet på ett djupt sätt.

DANRESIDENS – VAD ÄR DET?
Ett dansresidens erbjuder danskonstnärer en möjlighet till fördjupat arbete på en plats som inte är hemmaplan. Det finns då tid för fokuserat arbete, reflektion, undersökande och utvecklande av det egna konstnärliga uttrycket. För allmänheten är det en möjlighet att möta nya intryck och uttryck och komma nära konstformen dans på ett personligt och intimt sätt. Hur skapar man en dansföreställning? Vad gör man i sitt yrke som danskonstnär? En residensvisning är ett unikt tillfälle för publiken att få inblick i den konstnärliga processen och få uppleva hur ett dansverk växer fram; Vilka arbetsmetoder koreografen använder sig av, vad som testas och undersöks och hur materialet (dansrörelserna) sedan arbetas fram till en färdig föreställning. I den öppna visningen får vi se ett utdrag ur föreställningen Groove och exempel hur de arbetar när de repeterar och utforskar dansstilarna House och Gqom. Vi får höra koreograf Marie Raudsepp berätta om och visa de koreografiska metoder hon använt. I samtal med dansutvecklare Annelie Gardell från Dalateatern får vi kliva in i koreografens värld och vi i publiken har möjlighet att delta i samtalet genom att ställa frågor. Dansresidenset är ett samarbete mellan Dalateatern, Säters kommun och Säters Folkets hus och är ett led i Säters kommuns satsning på danskultur.

Under residenset erbjuds utöver en öppen visning även en Gratis workshop i dans! LÄS MER OM WORKSHOPEN HÄR!

MARIE RAUDSEPP
Porträttbild av Koreograf Marie RaudseppMarie arbetar som koreograf , dansare och danspedagog och är utbildad vid Dans- och Cirkushögskolan i Stockholm. Marie har varit aktiv inom streetdancefältet och battle/klubbscenen sen 2008 och rör sig aktivt genom olika roller och kontexter i sitt konstnärliga arbete. Sedan 2014 är hon medlem i danskollektivet ”De La Vibe” och praktiserar och tävlar/undervisar framförallt i dansstilen House både internationellt och i Sverige. En viktig del i hennes konstnärliga verksamhet är att hon reser och deltar på olika events/battles inom streetdansfältet runt om i världen. Mari arbetar framförallt med improvisation/freestyle i sitt arbete och praktik, specifik inom housedansfältet. Hon är intresserad av hur sociala danser kan ta sig uttryck i en scenisk/koreografisk kontext.

Sedan 2019 har hon arbetat med danskollektivet “Rosales” med koreografen Paloma Madrid. Rosales är en multidisciplinär koreografisk plattform för studier om kroppen, konstnärliga läkande processer och scenkonsten. Just nu arbetar ”Rosales” med föreställningen ”En koreografisk intervention” som arbetar med hållbar odling och utforskar samspelet mellan människor och natur.

Residenset i Säter arrangeras av Säters kommun Kulturenheten och Dalateatern och möjliggörs  i samarbete med Säters Folkets hus, DAT Robert Nilsson AB, Orsa Kommun och Konstnärsnämnden


Datum: 2023-09-14 18:30 - 2023-09-14 19:15
Plats: Folkets hus i Säter
Pris: 35 Kr
Arrangör:  Säters kommun Kulturenheten och Dalateatern i samarbete med Säters Folkets hus, DAT Robert Nilsson AB, Orsa Kommun och Konstnärsnämnden