Vår tids stora utmaningar – och inspiration för att möta dem – en del av Krisberedskapsveckan

Den nationella krisberedskapsveckan uppmärksammas i Södra Dalarna i ett gemensamt arbete kring att lyfta vikten av hemberedskap och samhällsberedskap när det gäller livsmedel.

Kommunerna samarbetar med föreningen Skördefesten i Södra Dalarna kring ett arrangemang i kommunerna. I Säter inbjuds alla invånare till en informativ föreläsning på temat:

Vår tids stora utmaningar – och inspiration för att möta dem

Hela världen stormar när en världsordning byggd på billig olja och evig tillväxt börjar falla isär. Vad innebär det för våra liv och hur ska vi egentligen försörja oss i framtiden?

David Jonstad, författare och journalist bosatt i Stora Skedvi, har i flera böcker skrivit om vår tids stora utmaningar. I denna föreläsning ger han en snabbkurs till hur vi hamnat där vi är, vad vi kan förvänta oss av framtiden och framför allt – hur vi bäst kan möta den.

Sofia Billvik berättar om hur man på lokal bynivå kan jobba med att förbereda sig tillsammans. Det blir konkreta exempel på lokal nivå som alla kan relatera till och hitta inspiration i.

Olle Bengtsson från Skördefesten berättar hur självförsörjningsgraden ser ut i Säters kommun idag.

Efter föreläsningen blir det frågestund.

Föreläsningen modereras av Christoffer Larsen, Säkerhetssamordnare i Säter kommun.

Utställning

I anslutning till föreläsningen kommer kommunen att visa upp och berätta om uppbyggnaden av ett beredskapslager för att förse äldreomsorgen och skolorna med mat under en kris. Det kommer också finnas en nödvattentank på plats för att uppmärksamma och förklara hur det kan komma att fungera med distribution av vatten. Det verkar kanske enkelt men kräver en egen insats av invånarna också…

David Jonstad säljer sina böcker samt Skördefesten i Södra Dalarna och Frivilliga Resursgruppen Säter är på plats.

Föreläsningen börjar kl 18:30, utställningen finns på plats från kl 18. 


Datum: 2022-09-29 18:30 - 2022-09-29 20:00
Plats: Folkets Hus, Järnvägsgatan 22, Säter
Pris: Kostnadsfritt
Arrangör: Säters kommun i samverkan med Skördefesten i Södra Dalarna