Vävda rum – Upplev virtuella konstverk genom din mobilkamera!

Sveriges största utställning med offentlig virtuell konst har kommit till Säter! I sommar är Säters kommun värd för Vävda rum – Sveriges första nationella utställning i Augmented Reality. På olika platser i Säter, via appen Vävda rum, kan besökare uppleva virtuella konstverk via en mobiltelefon. Det blir ett fascinerande möte mellan virtuell och fysisk verklighet i det offentliga rummet.

Vernissage lördag 20 maj kl. 11.00 utanför Gustafs bröd i Säter

Vi bjuder in till ett soligt vernissage där du får prova ny teknik och sedan lekfullt möta den moderna bildkonsten när du tar dig runt i Säter! På plats vägleder Kulturenheten dig att ladda ner appen Vävda rum till din telefon och visar dig det första konstverket. När du tagit på dig dina hörlurar väntar en annorlunda konstupplevelse på 10 olika platser. I innerstan, Säterdalen, Skönvik och vid MTB banan. Flera av upplevelserna är interaktiva och bygger på att Du gör rörelser, sjunger eller är delaktig tillsammans med andra besökare. Så ladda din telefon och ta med dig dina hörlurar!

Kaféet Gustafs bröd erbjuder en vernissagebakelse dagen till ära.

Utställningen pågår till den 30 september.

Rådhustorget i Säter sett genom en mobiltelefons kamera, där en app har lagt till ett virtuellt konstverk på torget. Genom kameran ser man renar på torget.

Vävda rum är ett rikstäckande projekt initierat av Riksförbundet Sveriges Konstföreningar inför deras 50-årsjubileum. Detta firas genom att arrangera Sveriges första nationella utställning i AR teknik. I utställningen visas tio nya virtuella konstverk av svenska konstnärer. Vävda rum är inte geografiskt bunden och tillsammans med en stor del av landets kommuner är Säter i sommar värd för denna spännande utställning. Konstverken är desamma i varje kommun men placeringen av dem är unika för varje värd. Geografiskt sett gör det Vävda rum till den största utställningen genom tiderna i Sverige. Samtidigt tillgängliggör projektet spännande samtidskonst oavsett var man bor i landet.

Genom att ladda hem appen Vävda rum kan besökaren på en karta se de utplacerade konstverken i Säter. Totalt är de tio stycken och är placerade på olika ställen i centrum, vid Skönvik, vid Säter MTB Arena och i Säterdalen.

Konstverken är virtuella och kan endast upplevas via appen Vävda rum i en mobiltelefon

Ladda hem appen där du normalt hämtar appar i din mobiltelefon (Google Play eller App Store)

Utställningen pågår mellan 20 maj-30 september

Mer om Augmented Reality

Augmented Reality (AR), betyder förstärkt verklighet, och tekniken gör det möjligt att lägga till datorgrafik på den fysiska verkligheten. Med AR-teknik smälter den fysiska och virtuella verkligheten samman och skapar en ny, förstärkt verklighet som endast är synlig i din mobiltelefon. Exempel där AR-teknik används är bland annat IKEA som har en AR-app där du kan testa att placera möbler i hemmet genom mobilens kamerabild. Andra exempel är de många appar med filter som kan få användaren att se ut som till exempel en hund eller katt och det kända spelet Pokemon GO. I Vävda rum används samma teknik som i dessa exempel, fast i konstnärligt syfte.


Datum: 2023-05-20 11:00 - 2023-09-30 00:00
Plats: På olika platser runtom i Säter, platserna anges i appen Vävda rum
Pris: Fri entré
Arrangör:  Säters kommun Kulturenheten i samarbete med Riksförbundet Sveriges Konstföreningar