Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Frågor och svar

Kontaktinformation

Säters kommun

Telefon: 0225-55000

Besöksadress: Rådhuset, Säter

Ställ en fråga

Tack för ditt meddelande.

1. När kan jag komma och förbereda mitt marknadsstånd?

Mellan kl. 11:00 – 13:00 kan du komma in på marknadsområdet. Efter kl. 13:00 är området stängt för inkommande trafik. Din plats måste vara tagen i anspråk senast kl. 13:00. Detta för att öka säkerheten.

2. Var parkerar jag?

Parkering finns på Kungsgårdsskolans skolgård (Västra Långgatan 14) och på Gruvplan vid Säterdalsportalen på andra sidan riksvägen. För att hålla en gammaldags prägel så tillåts inga bilar/släpvagnar inom området under marknaden. Kör bort bilen så tidigt som möjligt för att öka allas framkomlighet. Alla bilarna körs bort absolut senast kl. 13:45.

3. Var finns det toaletter?

Toaletter finns på Säters bibliotek (Skolgränd 6) och i Rådhuset (Åsgränd 2).

4. Hur stora är marknadsstånden?

Marknadsstånden är 2,5-3 meter.

5. Hur hittar jag till mitt marknadsstånd?

Du kommer att få information med karta innan du anländer till Säter.

6. Finns det el?

Vi har begränsad möjlighet att erbjuda el men specificera i intresseanmälan vad du behöver el till så återkommer vi kring möjligheten i samband med bekräftelsen. El: 50 kronor.

7. Vad kostar det att stå och sälja varor på marknaden?

En plats kostar 350 kronor. Marknadsstånd i gammaldags stil ingår och är 2,5-3 meter bred.
Inga egna bord tillåtna för att få till en enhetlig marknad i gammaldags stil.

Vi har begränsad möjlighet att erbjuda el men specificera i intresseanmälan vad du behöver el till så återkommer vi kring möjligheten i samband med bekräftelsen. El: 50 kronor.

8. Kan vem som helst stå och sälja på marknaden?

Om du erbjuder närproducerade och egentillverkade produkter tex mat, dryck eller produkter i trä, läder, järn eller ull med mera eller något annat som hör en gammaldags julmarknad till finns möjlighet att sälja på marknaden. Samt att du har ett tillräckligt stort sortiment med varor så att du kan sälja under hela marknadstiden mellan klockan 14:00 – 18:00. Samt att du har ambitionen att höja den juliga atmosfären genom att smycka dig och ditt marknadsstånd på gammaldags vis.

Marknadsutbudet behöver vara en variation av olika varor för besökarnas skull men även för din skull som försäljare för att du ska ha en chans att sälja dina varor. Vi förbehåller oss rätten att se till att det blir en variation på marknaden och utifrån utrymme fylls marknadsstånden främst med ovan beskrivna utbud av varor.

9. Måste man anmäla sig för att sälja varor på marknaden?

Ja, man måste göra en intresseanmälan samt betala avgiften på 350 kronor (ev. el 50 kronor.) för att stå på marknaden. Klicka här så kommer du till sidan med intresseanmälan längst ned. 

10. Hur anmäler jag mig som försäljare till marknaden?

Via följande länk anmäler du ditt intresse som försäljare till marknaden, formuläret är längst ned på sidan: www.sater.se/julisater

11. När är deadline för anmälan?

Senast 17 november vill vi senast ha din intresseanmälan.

12. Kan man anmäla sig och betala för 2 platser?

I första hand önskar vi att så många som möjligt får chans att få en plats men därefter kan det finnas möjligheter att få och betala för ytterligare ett marknadsstånd.
Notera ditt önskemål i intresseanmälan.

13. Kan jag sälja livsmedel?

Om du följer livsmedelslagstiftningen så går det naturligtvis bra.

14. Vilken är den bästa betalningsmetoden för mig på marknaden?

Tänk på att många inte har kontanter längre. Swish är en bra betalningsmetod eller använd iZettle med flera.

15. Hur betalar jag?

Det kommer hem en faktura till dig senast ca 2 veckor efter att du fått bekräftelse på din intresseanmälan.

16. När kommer fakturan?

Du får fakturan senast ca 2 veckor efter att du fått bekräftelse på din intresseanmälan. Faktura skickas ut av Säters kommun.

17. Hur många besökare brukar det vara?

Många har som tradition att börja julen i Säter med Gammaldags julmarknad och julskyltning. Det brukar vara några tusen besökare under dagen. Besökarna kommer från hela Sverige men flest är från Dalarna. Många har anmält sitt intresse för evenemanget på facebook.

18. Hur kan jag hjälpa till att marknadsföra julmarknaden?

Det finns ett facebook-evenemang med namnet ”Gammaldags julmarknad i Säter”. Bjud in gäster till evenemanget och när du fått bekräftat att du fått en plats på marknaden gör ett inlägg i evenemanget och beskriv vad just du kommer att erbjuda på marknaden. På så sätt kan du och evenemanget få större spridning och synlighet.

Här finns affischer att skriva ut och sätta upp.

Har du fler kreativa sätt att marknadsföra dig och marknaden på så är det toppen!

Sprid ordet!

19. Vad är unikt med Gammaldags julmarknad och julskyltning i Säter?

Säters innerstad är en av landets bäst bevarade trästäder. Ett uppskattat besöksmål med fantastisk miljö och små mysiga butiker. Lagom till advent sätts små fasadgranar upp på husen som tillsammans med en ståtlig gran på Rådhustorget lyser upp Säter stad. Om vi får säga det själva så är det som gjort för att få julstämning!

En tradition sedan många år är JULMARKNADEN med gammeldags inramning som arrangeras på första advent när det också är julskyltning. Marknaden på Rådhustorget, Lions traditionsenliga ”Famnen full”, halmlabyrint, julpyssel, teater, stämningsfull julmusik, glögg, eldar och marschaller. Allt i hjärtat av trästaden som med sin historia ramar in marknaden, som den perfekta julkulissen.

En av jultraditionerna i svenska städer är JULSKYLTNINGEN. Förr i tiden var skyltsöndagen när fönstren avtäcktes för många näst intill helig. Nyfikenheten var stor och precis det kan man fortfarande uppleva i Säter. Butikerna jobbar febrilt med sin skyltning långt in på kvällarna för att utmana varandra i tävlingen om vem som, enligt besökarna, har det finaste fönstret.

Så välkommen att vara en del av Gammaldags julmarknad och julskyltning i Säter – där julen är som förr!

20. Vad behöver jag ha med mig?

-Ett sortiment med varor som räcker under hela marknadstiden mellan kl 14-18.
-Varma kläder med historisk prägel för att hålla värmen under hela marknadstiden och vara en del av besökarnas upplevelse av en gammaldags julmarknad. Tips att ta med granris att stå på då marken kan vara kall.
-Något att äta om du behöver.
-Gott humör!
-Utsmyckning till marknadsståndet.

Tips till marknadsståndet för att höja den juliga atmosfären:
• Välj naturmaterial! Rama in med trä, tyg, guteväv, skinn, granris eller halm.
• Använd stämningsskapande lyktor vid stånden med ljus eller fotogen.
• Använd papper eller tygpåsar!
• Kombinera med miljöskapande rekvisita – gamla lådor, halm, tunnor, kärror! Bygg upp en miljö kring ditt marknadsstånd.
• Klä dig i historiska kläder!

21. Hur ser evenemangsområdet ut?

Här är en bild på evenemangsområdet för Gammaldags julmarknad i Säter 2019:

Karta över evenemanget och Säter stad

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.sater.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close