Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Säterdalen

Kontaktinformation

Säters kommun

Telefon: 0225-55000

Besöksadress: Rådhuset, Säter

Ställ en fråga

Tack för ditt meddelande.

Säterdalen är ett halvmil långt ravinsystem med en helt unik natur med höga biologiska värden och en stor artrikedom. Här finns Barnens Dal – en lekplats för barn i alla åldrar med levande fäbod sommartid, fiske, klätterställningar, stora rutschbanor samt Dalstugan med café och servering sommartid, Säters Folkpark med evenemang året runt, fina vandringsleder, ett naturreservat och mycket mera.

Karta över delar av Säterdalen

Barnens Dal
Säterdalen bjuder in till lek i naturmiljö. Här finns lekparker och härliga gräsytor att tumla runt på. Ljusteråns rinnande vatten lockar till vattenlek och kyler varma sommarfötter. Här kan du skapa ditt egna äventyr och utforska dalens alla stigar, utsiktsplatser, växter och djur.

Fäboden
På fäboden kan du lära dig mer om fäbodhistorien och svensk fäbodkultur. Du kan också träffa djuren som bor här och lära dig mer om dem. För öppettider hänvisar vi till Turistbyrån i Säter.

Dalstugan och Folkparken
På Dalstugan kan du äta en god bit mat eller en glass. Folkparken bjuder på många olika evenemang under hela året, dessa kan du se här.

Säterdalens unika natur
Säterdalens ravinsystem är 5 kilometer långt och består av huvudravinen samt cirka 35 sidoraviner. På vissa ställen skär ravinen ner 40-50 meter under marknivån. Det enorma ravinsystemet har utvecklats över tusentals år av vattenerosion och det är en process som fortfarande pågår.

I Säterdalen är landskapet omväxlande med branta raviner, djungelliknande lövskog och böljande ängsbackar. Längs dalen slingrar sig Ljusterån som har sin början i sjön Ljustern och sitt utlopp i Dalälven. Det är inte bara växter som trivs i den skyddade dalen utan också många fåglar, insekter och svampar.

Naturreservat
En del av Säterdalen är ett naturreservat med syfte att bevara den biologiska mångfalden, vårda och bevara värdefulla naturmiljöer samt att tillgodose behov av områden för friluftslivet. Tack vare de höga biologiska värdena och den stora artrikedomen har UNESCO klassat det här som ett biosfärområde. Det finns skyltar i Säterdalen som närmare beskriver den spännande naturmiljön.

Vandra i Säterdalen
Det finns flera leder och stigar i Säterdalen. Längs med Ljusteråns stränder går en lång orangemarkerad led som passerar många sevärdheter. Bland annat historiska lämningar efter skvaltkvarnar, hyttor och smedjor. Leden mellan Norddalskvarn och Almbacken är tillgänglighetsanpassad och det finns ett anpassat dass och grillstuga. Du kan också upptäcka Säterdalen längs med stigarna närmast Gruvplan. Säterdalen är som gjord för att vandra i, men tänk på att det bör ske på naturens villkor. Erosionen pågår ständigt och gör att framkomligheten kan variera från år till år.

Cykla i Säterdalen
Ett roligt sätt att upptäcka Säterdalen är från cykelsadeln. Observera att delar av Säterdalen är ett naturreservat och där får man bara cykla på markerade cykelleder. Det finns en cykelfolder med förslag på turer som du hittar här; folder-cykla-i-saterdalen.

Parkeringar
På Gruvplan finns den största parkeringen samt en röd stolpe för elbilsladdning. På Nedre Parkeringen och vid Norrtullsvägen i början av Bruksvägen finns ett begränsat antal parkeringsplatser. Nere i Säterdalen finns handikappsparkeringar som du når via Myntvägen.

Entrévägar
Från Gruvplan går du säkrast ner i dalen via Myntvägen. Vanlig biltrafik är inte tillåten här, endast bilar med hcp-tillstånd och varuleveranser. Vägen till Nedre Parkeringen är mindre lämplig för gående på grund av mer biltrafik. Bägge nedfarterna har mycket stark lutning. Du kan också gå någon av de spännande stigarna som har olika gradering.

Matutbud
Både Dalstugan på Spikholmen och Fäboden har servering av olika slag. Det finns flera picknickytor och grillplatser att njuta av, bland annat vid Dalslätten och Skjutarkröken.

Toaletter
Vid Gruvplan finns toaletter och bakom Dalstugans servering finns handikappanpassad toalett och skötbord. På Fäboden finns ett utedass.

Att gå med hund i Säterdalen
I Säterdalen ska din hund vara kopplad av hänsyn till andra besökare, djurlivet som finns i ravinsystemet och på fäboden.

Vill du veta mer?
Turistbyrån i Säter tillhandahåller kartor och svarar gärna på dina frågor. Du hittar också mer information på Säterdalens Facebooksida www.facebook.se/saterdalen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.sater.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close