Vill du driva fäboden i Säterdalen?

Kontaktinformation

Säters kommun

Telefon: 0225-55000

Besöksadress: Rådhuset, Säter


Tack för ditt meddelande.

Vi söker entreprenör och samarbetsaktör till fäboden i Säterdalen inför sommarsäsongen 2021.

Många spås semestra på hemmaplan i sommar och främst göra utomhusaktiviteter vilket det finns goda chanser för på fäboden i Säterdalen.

Här hittar du som entreprenör ett bra besöksunderlag, du har naturen som resurs och historien som möjlighet. Det är bara dina idéer som sätter gränserna. Läs mer nedan.

Säterdalen

Säterdalen är ett av landets främsta exempel på ett levande ravinsystem. Det är ett populärt besöksmål inte minst för den unika naturmiljön med höga biologiska värden och stor artrikedom utan också för det stora utbudet av aktiviteter. I Säterdalen finns flera lekplatser för olika åldrar, långa rutschkanor, klätterställningar, en parkourbana, cykelstigar, vandringsleder, ett lättillgängligt naturreservat, utkiksplatser, servering på Dalstugan och plats för picknick och egna äventyr. Vanligtvis är utbudet av evenemang stort och brett, allt från barnteater till veteranbilsträffar och dans som lockar människor från hela landet. Dessa arrangeras av aktören som driver folkparksdelen i Säterdalen.

Tillsammans med evenemangen är fäboden med sina serveringar och sina aktiviteter en av de större besöksanledningarna. Bland de historiska byggnaderna på fäboden brukar det bo levande djur att se, klappa och lära sig mer om. Ett mini-Skansen i Dalarna.

Fäboden i Säterdalen

Fäboden ligger mycket naturskönt, precis i utkanten av naturreservatet med djupa raviner och höga åsar. Ljusterån som sakta rinner förbi skapar en naturlig avgränsning mellan fäbodvallen och övriga delar av området. Fäboden i Säterdalen har inte alltid varit placerad där den nu ligger utan har flyttats dit med syfte att kunna ge en känsla av fäbodhistoria till nuvarande och kommande generationer.

På fäboden finns en serveringsstuga, djurstallar, aktivitetshus, ett härbre och ett dass.

På vägen från den nedre parkeringen till fäboden har fäbodstigen blivit upprustad och markarbete har utförts för att göra det mer tillgängligt.

Renoveringen av fäboden

2019 gjorde Säters kommun en stor investering på fäboden genom att bygga:

  • nya djurstallar anpassat för svenska lantdjur (tex höns, grisar, kaniner, getter, ankor, hästar),
  • en paviljong,
  • ett större kök i serveringsstugan med bla snabbgräddande våffeljärn,
  • ett förlängt tak över det gamla stallet för aktiviteter ute,
  • en hoppa-i-hö-lada m.m.

Investeringen gjordes för att underlätta för en entreprenör att driva fäboden kommersiellt.

Mer information om fäboden och Säterdalen

Fäbodens Facebooksida: www.facebook.com/saterdalensfabod.
Säterdalens hemsida: www.saterdalen.se.
Säterdalens Facebooksida: www.facebook.com/saterdalen
Delar av Säterdalen är ett naturreservat som sköts av Länsstyrelsen: Länsstyrelsen i Dalarnas hemsida.
Entreprenören i Säterdalens folkparks hemsida.

Intresseanmälan

Säterdalen ligger säterborna och kommunen varmt om hjärtat och engagemanget är stort. Vi hoppas därför att du vill vara med och göra Säterdalen ännu bättre!

Är du intresserad skicka ett mejl till naring@sater.se och beskriv dina tankar och idéer för hur du skulle vilja bedriva fäboden. Beskriv om du tänker dig att bedriva servering, ha djur, aktiviteter, samarbeten med andra, vilka öppettider du kan ha. Skicka in en intresseanmälan så pratar vi gärna vidare om formerna och dina möjligheter och hur du skulle vilja driva verksamhet på fäboden.

Dialog med intressenter sker löpande så skicka ett mejl på en gång!

Avtalsperioden gäller sommarsäsongen 2021. Om båda parter efter avslutad säsong vill fortsätta samarbetet finns stor chans till förlängning.

Vid frågor kontakta:
Josefin Enström
Näringslivsenheten
Säters Kommun
Mail: naring@sater.se
Tele: 0225-55149

Karta och bilder

Karta över delar av Säterdalen

Karta över delar av Säterdalen

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.
Här kan du läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter