Vill du driva Fäboden i Säterdalen?

Kontaktinformation

Näringslivenheten

Telefon: 0225-55149

 


Tack för ditt meddelande.

Vi söker entreprenör och samarbetsaktör till Fäboden i Säterdalen inför sommarsäsongen 2020.

I och med rådande coronasituation och då föregående års fäbodentreprenör inte har möjlighet att driva fäboden söker vi dig som vill driva fäboden. Det handlar om att erbjuda servering med våfflor och fikabröd samt hålla med djur. Eftersom det är ett speciellt läge så är vi flexibla i kraven och vi tar gärna en dialog kring omfattningen och dina möjligheter. Är du intresserad, hör av dig! Maila ditt intresse senast 31 maj till naring@sater.se och beskriv i mailet hur du/ni skulle vilja bedriva verksamhet med servering samt djur på fäboden. Har du inte egna djur kanske du kan samarbeta med någon. Vi tar gärna en dialog oavsett.

Många spås semestra på hemmaplan i sommar och främst göra utomhusaktiviteter vilket det finns goda chanser för på fäboden i Säterdalen.

Här hittar du som entreprenör ett bra besöksunderlag, du har naturen som resurs och historien som möjlighet. Det är bara dina idéer som sätter gränserna. Brinner du för att leverera toppklassiga matupplevelser och lärande aktiviteter i unik miljö då är det här din chans.

Med Säterdalen som arbetsplats

Som fäbodentreprenör har du Säterdalen som arbetsplats. Säterdalen är ett av landets främsta exempel på ett levande ravinsystem. Det är ett populärt besöksmål som varje år lockar runt 100 000 besökare. Inte minst för den unika naturmiljön med höga biologiska värden och stor artrikedom utan också för det stora utbudet av aktiviteter.

I Säterdalen finns flera lekplatser för olika åldrar, långa rutschkanor, klätterställningar, en parkourbana, cykelstigar, vandringsleder, ett lättillgängligt naturreservat, utkiksplatser, servering på Dalstugan och plats för picknick och egna äventyr.

Utbudet av evenemang är stort och brett, allt från barnteater till veteranbilsträffar och dans som lockar människor från hela landet. Dessa arrangeras av aktören som driver folkparksdelen i Säterdalen.

Tillsammans med evenemangen är fäboden med sin servering och sina aktiviteter en av de större besöksanledningarna. Bland de historiska byggnaderna på fäboden brukar de bo levande djur att se, klappa och lära sig mer om. Ett mini-Skansen i Dalarna.

Utvecklingsarbetet med Säterdalen i korta drag

Säterdalen har en lång historia av att vara besöksmål. Under tidigt 1900-tal lockade teaterföreställningar upp mot 20 000 människor från hela Sverige, men redan långt innan dess lockade dalen besökare. Midsommarfirandet i Säterdalen har även det en lång tradition. Utvecklingsarbetets övergripande mål är att Säterdalen ska återta positionen som ett av regionens främsta besöksmål.

Målgrupperna för Säterdalen är idag barnfamiljer och naturintresserade. I utvecklingen av Säterdalen ligger stort fokus på lek och lärande, där fäboden spelar en stor och viktig roll.

Fäboden i Säterdalen – med naturen som resurs

Säterdalens fäbod ligger mycket naturskönt, precis i utkanten av ett unikt naturreservat med djupa raviner och höga åsar. Ljusterån som sakta rinner förbi på sin väg in i naturreservatet skapar en naturlig avgränsning mellan fäbodvallen och övriga delar av området. Upplevelsen av själva fäbodvallen är som en idyllisk glänta och platsen skapar en lugn, skön stämning som manar till eftertanke men också nyfikenhet. På vägen från den nedre parkeringen till fäboden har Fäbodstigen blivit upprustad och markarbete har utförts för att göra det mer tillgängligt. Utvecklingen av stigen fortsätter i linje med värdeorden; tillgängligt, välkomnande och berikande. Stigen kommer fyllas med olika utsmyckningar så att besökarnas fäbodupplevelse kan börja redan innan de kommit fram till fäbodgläntan.

En liten bit fäbodhistoria

De svenska fäbodarnas historia sträcker sig tillbaka till Medeltiden. Fäboden förknippas oftast med tillverkning av olika produkter som smör, ost och messmör, men i verkligheten kompletterades arbetet lika ofta med sysslor på skogen som att samla in ved, skogshö, lav, torv och bark liksom att fiska, jaga och ta vara på myrjärn. Fäboden i Säterdalen har inte alltid varit placerad där den nu ligger utan har flyttats dit med syfte att kunna ge en känsla av fäbodhistoria till nuvarande och kommande generationer.

Barnens fäbod – med omtanke om de små gästerna

På fäboden väcks nyfikenheten kring den speciella kultur- och naturmiljön, djuren och historien. Här kan barnen både se, lära sig och få en känsla för gamla tiders fäbodbruk genom de historiska byggnaderna, djuren och maten.

Aktiviteterna är utvecklade med lek och lärande i fokus och är anpassade till de yngre gästerna. Barnen lär sig här om djur, natur och historia. Ju mer urbaniserade vi människor blir desto viktigare blir det med lärande upplevelser och att förmedla kunskap kring djur, natur och historia på ett lättsamt sätt. Fäboden är en bra plats för detta. Här kan dåtid bli nutid.

När det gäller aktiviteterna behöver inte allt ske i egen regi, det går alltid att samarbeta med andra företag eller föreningar som bidrar med delar som sedan bildar ett aktivitetsprogram. Inget är omöjligt.

Matupplevelsen står i fokus på fäboden

För att gå i linje med det som fäboden står för så är utbudet här utarbetat efter ett hållbarhetstänk med ekologiska, närproducerade och/eller rättvisemärkta varor. Det är något som också behövs i Säterdalen och det kompletterar fint det övriga utbudet i dalen.
I Säter finns ett matkluster med många producenter och gårdar som bland annat erbjuder närproducerade varor. Fäboden önskar vara den naturliga samlingspunkten och spegeln för Säters matutbud. Samarbeten är en nyckel för framgång.

Fäboden är hem för svenska lantdjur

På fäboden brukar det bo levande djur och här är det anpassat för svenska lantdjur främst. Vi har investerat i fäboden genom renoveringar av husen men även genom att bygga nya och större hem för djuren. Det ger goda förutsättningar för djurhållningen på fäboden.

Att sälja bilden av fäboden

En lärdom som dragits efter flera år av fäbodverksamhet är vikten av att attraktivt förpacka fäbodens utbud för att nå ut till målgruppen. Den unika miljön ger förutsättningar för detta genom bild och text.

Det finns en befintlig Facebooksida för fäboden, www.facebook.com/saterdalensfabod, med många följare som finns att tillgå för dig som entreprenör. Där kan den genuina fäboden och dess utbud av matupplevelser och lärande aktiviteter visas upp. Det är naturligtvis bara ett av många verktyg man kan använda för sin marknadskommunikation. Här finns stor utvecklingspotential där din kreativitet är det enda som sätter gränserna.

Utvecklingsarbetet med fäboden från kommunens håll

Som tidigare nämnt så har vi investerat i fäboden. Upprustningen ger goda förutsättningar att fortsätta bedriva verksamhet på fäboden där djuren, maten och aktiviteterna står i fokus. Vi har tillgänglighetsanpassat fäbodstigen och fortsätter arbetet med att smycka stigen.

Säterdalen ligger säterborna och kommunen varmt om hjärtat och engagemanget är stort. Kommunen finns som stöd för dig och de andra entreprenörerna i dalen då det är viktigt att värna Säterdalen och dess utbud för säterborna, dalfolket och de långväga besökarna.

Kort fakta

Faciliteter på fäboden:

  • serveringsstuga & serveringspaviljong (nybyggnation)
  • övernattningsstuga med el
  • dass
  • djurstallar
  • byggnader för aktiviteter

Avtalsperiod:

Gäller sommarsäsongen 2020. Om båda parter efter avslutad säsong vill fortsätta samarbetet finns chans till förlängning.

Ansökan om att driva fäboden

I ovan beskrivning vill vi ge dig en bild av fäboden och de möjligheter som finns. I och med rådande läge har vi förståelse för att fäboden i år kanske inte kan vara öppen i stor skala och vi är inte främmande för det.

Skicka in en intresseanmälan så pratar vi gärna vidare om formerna och dina möjligheter med öppettider, djurhållning och servering m.m.

Maila ditt intresse senast 31 maj till naring@sater.se och beskriv i mailet hur du/ni skulle vilja bedriva verksamhet med servering samt djur på fäboden. Har du inte egna djur kanske du kan samarbeta med någon.

Vid frågor kontakta:
Josefin Enström
Näringslivsenheten
Säters Kommun
Mail: naring@sater.se
Tele: 0225-55149

Mer information

Vill du läsa mer om Säterdalen så finns mer information på www.saterdalen.se.
Säterdalens Facebooksida hittar du via följande länk: www.facebook.com/saterdalen och fäbodens Facebooksida via: www.facebook.com/saterdalensfabod.

Delar av Säterdalen är ett naturreservat och du kan läsa mer om det på Länsstyrelsen i Dalarnas hemsida.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.
Här kan du läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter