Årets eldsjälpris till Säters Biograf & TV museum!

Årets eldsjälspris delades ut under Dalarnas Filmfestival som nyligen arrangerats av Film i Dalarna. Vinnare var Biograf & TV Museet, Säter och föreståndare Stefan Lindfors.

Foto på en man so står i ett av rummen på Film och biografmuséet i Säter

Stefan Lindfors

Motivering: Årets eldsjälspris går till ett museum och en man som inte bara förvaltat regionalfilmhistoria utan även filmhistoria från hela världen. Ett museum som invigdes i smyg redan 1988 och nu 35 år senare växt sig till en plats fylld från golv till tak med filminspelning, filmvisningsteknik från TV sändning och filmhistoriens alla epoker. En drömplats för både tekniknörden och filmälskaren men framförallt ett guldkorn och en skimrande diamant för hela Dalarna!

Museet, som är det enda i sitt slag i norra Europa, består av ett antal uppbyggda miljöer, eller rum, som tillsammans bildar en basutställning över den rörliga bildens historia. Den smakfullt inredda museibiografen, med typiska drag från olika tidsepoker, utgör museets hjärtpunkt.

Museet är öppet året runt för gruppbesök efter förbokning. På telefon 0225-53375 ges mer information om hur ett gruppbesök kan organiseras. Varje grupp bjuds alltid ett gediget program, ibland enligt egna önskemål.

Läs mer om Biograf & TV museet HÄR

Bilden är tagen på Film- och Biografmuséet i Säter och visar SVT:s gamla OS-Inspelningsbuss.