Fartfylld företagare som vill ha tid att leva

Hej Hans Lassbo på Lassbo Markarbeten – hur började din företagarbana?

-Jag är väl lite miljöskadad, växte upp med en pappa som var försäljare av bland annat traktorer hos Lantmännen. Demonstrationerna av maskinerna var ju på helgerna och då var jag naturligtvis med från det jag var liten och det stod inte på förrän jag satt bakom ratten. Det var mycket motor hos oss, pappa körde motocross och jag började med sporten när jag var 7 år.

När jag var 19 hoppade jag av gymnasiet och började arbeta för Kenneth Öhrn här i Säter, där blev jag i 10 år. Jag ville samtidigt satsa på sporten så det blev en hel del motocross med många hjärnskakningar i spåren av det.
Jag började ett jobb i Stockholm som säljare av kosttillskott och träningskläder men efter min 8:e hjärnskakning fick jag avbryta det, hade ständig huvudvärk och mådde inte bra. Bestämde mig och åkte hem till Säter på en onsdag. På måndagen efter sparkade jag i gång mitt företag och började hyra ut mig själv som grävmaskinist. Fick därefter samtal om jobb och hyrde då en maskin.

Och när stod det första egna grävmaskinen på gården?

-Juni 2016. Jag nischade då mitt företag mot trädgårdsanläggning. Hade som mest 4 anställda och omsatte 7,9 miljoner. Jobbade jämt.

Låter som en framgångssaga?

Jo, men det kan snabbt ändra sig. Jag fick min 9:e hjärnskakning, på mountainbike denna gång. I samband med det kände jag att det inte funkade att driva företag på den nivån just då. Jag sa upp mina anställda, sparade två maskiner i företaget och släppte trädgårdsnischen samt en av maskinerna till en av det anställda. Kroppen började också säga ifrån, trädgårdsanläggning är ett tungt arbete med mycket bärande av sten bland annat.

Så vad gör du nu?

– Jobbar både här och var, en parkering i Falun, påbörjade paddelbanor i Säter och så har jag avslutat ett uppdrag på Forsa Gård som effektiviserar med en satsning på fjärrvärme, jag grävde kulvertar och markberedde för en panncentral, ett intressant projekt. Annars har jag inriktat mig på enskilda avlopp och tar hand om hela processen från ansökan till rapporten som ska in till kommunen efter avslutat jobb. Och det blir en del projektledning, det trivs jag verkligen med.

Du är aktiv på Facebook och Instagram för ditt företags räkning, varför?

-De kanalerna fungerar mycket bra för marknadsföring av det Lassbo Markarbeten kan göra. Det är många privatpersoner som anlitar mig men även företag. En annons där kostar dessutom en bråkdel av vad en annons i ett tryckt media gör och ”lever” mycket längre.

Ingen mer hjärnskakning på lut?

-Ha ha, nej det hoppas jag det inte blir. Tränar mycket och cyklar en hel del men tar det överlag lugnare nu för tiden. Jag vill välja livet och får tänka mig för vad jag gör, hjärnan klarar inte hur mycket som helst. Och så vill jag ha tid att leva, är nyfiken och jobbar man för mycket så missar man mycket. Just nu vill jag bara få en trygg ekonomisk bas igen, det har varit tufft ett tag nu.

Ingen mer motorcykelåkning?

-Jo, men nu glider jag fram och njuter på min HD, det gör gott för sinnet och själen.

Lycka till framöver!

-Tack!