Företagare med helhetsperspektiv

Hej Helena Lundaahl på HeLi Sporthälsa! Berätta, vad gör ni?

-Vi arbetar med massage och idrottsskadebehandling i Säter och i Falun. Hos oss finns en mängd olika alternativ, bland annat massage, akupunktur, laser, tejpning, rehabprogram. Allt beroende på vad man är i behov av. Vi har ett holistiskt synsätt, det vill säga att vi ser helheten i kroppen och resonerar, tillsammans med kunden, oss fram till hur problemet har uppstått och hur kan man förebygga framtida problem. Hur kunden kan påverka sin egen hälsa helt enkelt, det perspektivet har alltid intresserat mig.

När startade du ditt företag?

-2004 körde jag igång i en lokal i bostaden och 2013 flyttade jag in i Kendahuset här i Säter. I Falun har jag varit igång sedan 2016, där håller jag till på Regementsområdet två dagar i veckan.
Vi är även ute hos företag och behandlar personal, även om det har minskat under pandemin.

Hur många är ni?

-Vi är fyra anställda:  Linda Hansson, Sara Solum, Carina Forneman och jag. Samtliga är certifierade massageterapeuter, jag är även medicinsk massageterapeut. Jag är också huvudlärare vid massageutbildningen i Leksand, den enda massageutbildningen i Dalarna som är godkänd av Kroppsterapeuternas Yrkesförbund.

Vilka kunder har ni?

-Både företag, som vill ge sin personal friskvård eller förebyggande hälsovård, och privatpersoner.
De som behöver hjälp med en skada, vill få en förebyggande behandling eller de som vill ge sig själva en lugn och skön stund.

Hur har det varit under pandemin? Har den drabbat ditt företag?

-Visst har jag varit orolig för hur detta skulle påverka oss. Vi har dock arbetat för att skapa en säker och trygg miljö för våra kunder. Långt mellan kunderna så de inte ska stöta på varandra i väntrummet, spritat allting och så har vi naturligtvis munskydd. När det gäller företagskunder så har besöken ute på arbetsplatser naturligtvis minskat. Efter att många har jobbat hemifrån, där utrustningen inte har varit anpassad på samma sätt, har vi i stället fått många som bokat privat med värk i nacke och axlar. Vi har också fångat upp de som inte vågat söka sig till vården på grund av smittorisken. Så vi har inte saknat kunder, snarare tvärtom.

En annan oro har handlat om lagstiftning och restriktioner som har fått negativa konsekvenser för många företagare. En rädsla för att verksamheten skulle tvingas stänga igen helt, vilket har drabbat flera i samma bransch i andra länder. Det hade vi inte klarat, det hade blivit slutet för oss.

Och naturligtvis har oron funnits att någon av oss skulle bli sjuk men vi har klarat oss och har heller inte blivit smittspårade, alltså har ingen som varit hos oss blivit sjuk i anslutning till besöket. Det känns riktigt bra.

Vad tänker du om framtiden?

-Jag ser mycket positivt på den. Redan nu har flera i riskgrupper blivit vaccinerade och därmed vågat sig tillbaka till oss. Många verkar också ha fått upp ögonen för hälsoförebyggande behandlingar och är mer rädda om sig. Vi hoppas även att vårt yrkesförbund ska lyckas i sitt arbete med att få fram ett BOT-avdrag för hälsoförebyggande behandlingar. Det skulle verkligen vara en vinst för alla, inte minst för samhället där vi ser en ökad ohälsa.

Ditt företag heter HeLi sporthälsa, måste man vara idrottare för att för att boka tid hos er?

-Nej verkligen inte, alla är hjärtligt välkomna!

Härligt, tack för pratstunden och lycka till framöver! 

-Tack!

Företaget HeLi Sporthälsa

Foto: HeLi Sporthälsa, Linda, Sara, Carina och Helena.