Krisberedskapsveckan – tema MAT

Vecka 39 är nationell krisberedskapsvecka. Temat för året är MAT.

Säters kommun samarbetar med Skördefest Södra Dalarna kring information och aktiviteter på temat.

I skolorna kommer det serveras en beredskapsmeny, som bygger på råvaror som har lång hållbarhet, finns i närområdet och är energitäta. Maten ska också kunna lagas med annan utrustning än normalt och med färre i personalstyrkan.

Menyn

Måndag
Svensk pasta, tomatsås med baljväxter och säsongens grönsaker
Tisdag
Köttgryta på lokalt kött, lokal potatis, säsongens grönsaker
Veg: Böngryta med säsongens rotfrukter och lokal potatis
Onsdag
Ärtsoppa, senap, hembakat bröd med gråärtsspread
Veg: Vegetarisk ärtsoppa, senap, hembakat bröd med gråärtsspread
Torsdag
Makaronilåda, ketchup, säsongens grönsaker
Veg: Makaronilåda med ost , ärt och bondbönebitar, säsongens grönsaker
Fredag
Kokt korv, pulvermos, ketchup, senap och smörgåsgurka
Veg: Vegetarisk korv, pulvermos, ketchup, senap och smörgåsgurka

Föreläsning och utställning

Torsdagen den 29 september bjuds alla invånare in till föreläsning och miniutställning på Folkets Hus. Utställningen börjar kl. 18 och föreläsningen kl. 18:30. Här hittar du mer information om föreläsningen och utställningen som kommer handla om beredskap i stort, men med fokus på mat.

Dessutom bjuds på smakprov på äkta ”fältmässigt” manér av både krismat och krisvatten.

Sociala medier

Dessutom körs en kampanjfilm i sociala medier på temat: ”vad du äter idag är beredskap imorgon”.

Länsstyrelsens podd

Lyssna gärna på Länsstyrelsens podd ”krislådan”