Matproducent med hållbar utveckling i sikte

Hej Johan Matsson, du och din fru Sandra driver Björklunds Gård i Gustafs med försäljning av grönbetesägg. Hur började det?

-Björklunds Gård är min fars föräldrahem, här hade farmor och farfar en traditionell mjölkgård med kor, grisar och höns.  Jag träffade Sandra, som är från Nederländerna, 2002 och vi flyttade till gården 2012. Då tänkte vi så, att eftersom vi vill äta god mat med hög kvalité så finns det säkert fler som vill det. 2017 började vi med några höns, idag har vi 340 st.

Grönbetesägg – vad är det?

-Vi har ett mobilt hönshus med tillhörande portabelt elstängsel, det flyttar vi varannan dag så att våra höns hela tiden har nytt färskt grönbete där de får leta efter kryp, äta gräs/örter och sandbada eller sola när de vill.  Därav grönbetesägg. På natten är de i sitt hönshus så inte räven tar dem, där har de sittpinnar och reden att värpa i, golvet är av nät så det blir nästan som ute.
Vi vill att hönorna ska ha ett så bra och naturligt liv som möjligt. Den tillskottsmat de får är KRAV-märkt.

Hur gör ni på vintern då?

-Hittills har de varit inne i ladugården.  Till denna vintern ska vi ha ett stort växthus klart här, där kan hönorna övervintra och röra sig fritt, nästan som ute. Då är det gödslat där inne till våren så att vi kan odla grönsaker, främst till husbehov men även en del till försäljning.

Det känns lite som Mandelmans gård över det hela.

-Ja det kan man kanske säga, vi har hämtat inspiration och kunskap från Joel Salatin i USA och Richard Perkins som finns i Värmland. Vi jobbar småskaligt, precis så som vi tycker att det ska vara, i ett regenerativt lantbruk. Det innebär i korta drag att tillämpa jordbruksmodeller som återuppbygger och främjar naturliga ekosystem. Det finns fler i närområdet som jobbar enligt samma modell, det tycker vi är bra.

Vi vill gärna utveckla vår gård men hålla den småskalig, ambitionen är inte att växa och anställa utan att gården ska bära sig själv och familjen. I dag arbetar min fru heltid på gården. Jag har anställning på Kvarnsvedens pappersbruk sedan 25 år tillbaka. Det får ju ett slut framöver som vi alla vet.  Vad som händer då får vi se, jag oroar mig inte, det brukar ordna sig.

Hur länge värper en höna?

-Ungefär tills de blir 2 år. Vi planerar ett slakteri på gården så att vi kan ta vara på våra höns själva, tanken är att sälja just kokhöns. Dessutom vill vi föda upp slaktkycklingar också, för att sälja rökta eller färska. Det är ännu på planeringsstadiet det med. Planen är också att bygga ett äggpackeri så att vi får sälja till andra företag såsom bagerier, restauranger och andra som vill köpa.

Hur går det med äggförsäljningen? Var hittar ni era kunder?

-Det går bra. Vi är med och säljer på REKO-utlämningarna i Falun-Borlänge, i Leksand-Rättvik och i Ludvika-Smedjebacken
Reko står för rejäl konsumtion och är en direkthandel mellan konsument och producent, beställning sker i Facebookgruppen innan och betalning oftast via Swish. Smart och enkelt för alla och inget svinn.
Vi säljer direkt på vår gård också. Folk hör av sig via Facebook och bokar, vi är oftast hemma annars ställer vi ut.

Då önskar vi lycka till med alla framtidsplaner!

Tack!

Johan och Sandra