Medarbetarbudget – först i Sverige

– Nu är vi igång med Säters första, och faktiskt Sveriges första medarbetarbudget, säger Mats Nilsson, kommunstyrelsens ordförande om projektet ”Du vet bäst”, som just nu pågår bland Samhällsbyggnadssektorns medarbetare.
Medarbetarbudgeten är ett första steg för Säters kommun när det gäller att anordna en Medborgarbudget. Medarbetarbudgeten används som ett sätt att dels prova på metoden som medborgarbudget i grunden är, och dels att involvera och låta många av de som troligtvis blir involverade i att genomföra Medborgarbudgeten när det blir dags för den.

– Medborgarbudget handlar i grunden om att ge medborgarna direkt medbestämmande om en del av kommunens investeringsbudget eller driftsbudget, säger Helena Axelsson-Fisk, projektledare för medarbetarbudgeten.
Medarbetarbudgeten gör samma sak – men för medarbetare på en arbetsplats.

– Vi tror att det finns mycket att vinna på att arbeta med medbestämmande både i vår egen organisation och bland Säters kommuns medborgare, säger Mats Nilsson.

– De som bor i kommunen är kloka människor som både kan och vill vara med och prioritera var vi ska lägga resurser. När vi så småningom kommer att genomföra en medborgarbudget kommer det handla om en del av investeringsbudgeten, och det kommer sannolikt bli en del av samhällsbyggnadssektorns medarbetare som kommer att arbeta med projektet.

Erfarenheterna från andra kommuner i Sverige och från andra delar av världen är att de första medborgarbudgetarna man gör ofta handlar om allmänna miljöer i någon form, och där har samhällsbyggnadssektorn stort ansvar.

Medarbetarbudgeten ger medarbetarna 50 000 kronor att förfoga över tillsammans.
– Det är 50 000 skäl att vara med, säger Helena Axelsson-Fisk

Det som begränsar vilka förslag medarbetarna kan lägga är några kriterier:
– Det ska handla om åtgärder som förbättrar arbetsmiljön, och ett enskilt förslag får inte kosta mer än 30 000 kronor. Sedan ska det självklart inte gå emot lagstiftning, säger Helena Axelsson-Fisk.
Just nu pågår förslagfasen där medarbetarna kan komma med sina förslag.
Därefter kommer det bli en omröstning bland de förslag som uppfyller kriterierna.

– Då kommer varje person få rösta på förslag som sammanlagt kostar max 50 000 kr, vilket innebär att man kommer kunna rösta på minst två förslag, säger Helena Axelsson-Fisk.
– En viktig del i medarbetarbudgetar och medborgarbudgetar är att samtala om prioriteringar. Det handlar inte bara om att rösta, utan att lyssna, vilja förstå och till sist rösta på något som man uppfattar leder till något gott för inte bara en själv, utan andra, säger Mats Nilsson.

Till sist kommer de vinnande förslagen att genomföras.
– Jag hoppas alla som varit med kommer känna att de förstått metoden och att de fått vara med och bestämma om något som berör dem, och där de kan bidra med de rätta prioriteringarna, säger Helena Axelsson-Fisk