Nörderi som framgångsrecept

Vi ringde upp Robert på Dat Robert Nilsson AB för att hör hur det är.

Hur mår du?

-Oförskämt bra faktiskt. Vi har mycket att göra, jag behöver till och med ta in extra personal förutom de fem som jag redan har som hel- eller deltidare. Jag är samtidigt ödmjuk inför att många har det riktigt jobbigt just nu, då är det kul att kunna erbjuda jobb i en utsatt bransch.

Vad gör ni egentligen?

– Vi jobbar med ljud och bild, våra kunder är allt mellan bystugor till operahus. Just nu är jag på väg till Hudiksvalls- och Bollnäs travbana för att serva deras anläggningar.

Hur har du hittat dina kunder, eller har de hittat dig?

– Det tog fart efter Skid-VM 93 i Falun där jag gjorde en del jobb. Stockholms stadion hörde av sig kring DN-galan och så var stenen i rullning. Det är ju en nischad bransch där många har koll på vem som gör ett bra jobb. Jag är en nörd kan man nog säga, strävar alltid efter göra lite till och att kunna lösa kundens problem och bli bättre. Det har lönat sig.

Nörd? Hur då?

-Jag har alltid varit nyfiken. När jag spelade sönder högtalaren i barndomshemmet så vaknade just nyfikenheten, hur kan man spela sönder en högtalare på 50 watt med en förstärkare på 40 watt… Och på den vägen är det.

-Efter en utbildning i elektroakustik i USA gjorde jag studiebesök på bland annat Disney World i Las Vegas när det gäller just ljud och ljus. Jag insåg att med kunskap, programvara och rätt produkter kan man nå otroligt långt.

Och det här med operahus?

-Ja, vid den akustiska upprustningen av operahuset i Budapest var jag med och när det gäller operahuset i Oslo så gjorde jag hela simuleringen av hur ljudet skulle bli innan operan var byggd. Ljudsimulering har jag även gjort till Stockholms Stadion för den anläggning vi installerade inför deras 100 års jubileum.

Wow! Vad tror du om framtiden då?

-Att ha en bred plattform, eller flera ben att stå på är aldrig fel. Jag är nu behörig ingenjör för talat utrymningslarm, en av 20 i Sverige. Det innebär att jag kan installera och underhålla larm med talade meddelanden som kan dirigera människor vid till exempel brand, så att de tar rätt riktning och nödutgång. Hade det funnits vid branden i Londons Tunnelbana -87 så hade det förmodligen räddat många liv.

Du skulle ju kunna bo var som helst eftersom dina kunder finns på många platser, varför Säter?

-Jag gillar verkligen Säter, trivs bra med mentaliteten hos människorna här. Säter är mysigt med sin trästad och lagom stort. Ja, och så ligger faktiskt Säter bra till i Sverige.

Kul att höra Robert och lycka till i fortsättningen!

-Tack!

Foto: Robert Nilsson Dat