Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Nya www.sater.se är här

– Det vi har från och med idag är en väldigt bra grund, säger Marie Palm, Kommunikationschef, Säters kommun. – Vår information är nu betydligt mer tillgänglig, när vi utgår från att de flesta besöker oss via enheter som är mobila.

Det besökaren kommer att märka är ett tydligt fokus på att hjälpa besökaren med sitt ärende.

– Vi utgår från att alla som besöker vår webbplats har ett specifikt ärende. Vi utgår ifrån besökarens ärenden när vi strukturerar informationen, säger Marie Palm
För att alla ska kunna ta del av informationen har en stor del av arbetet varit att förändra språkbruket till ett språk som de flesta ska kunna förstå.

– Vi vill att besökarna ska veta hur de ska göra med sitt ärende när de besökt webben. De ska inte behöva kontakta oss om informationen de behöver finns på webbplatsen. Texterna ska vara förståeliga för den vanliga Säterbon, säger Marie Palm

Vi kommer också att komplettera med lättlästa texter, men när vi redan i de ordinarie texterna skriver enkelt och tydligt är det till nytta för många. Vi kommer även komplettera de översättningar vi har med ytterligare översättningar. Översättningarna är kvalificerade och kvalitetssäkrade. Många andra webbplatser, även offentliga, hänvisar till översättningsverktyg som google translate, men Säters kommun väljer en annan väg.

– Texterna på en kommunal webbplats handlar ofta om sådant som är oerhört viktigt i enskildas liv. Då vill vi se till att de som läser på andra språk i alla fall har tillgång till viss information som de vet går att lita på, säger Marie Palm.

Helsingborg gjorde grundarbetet

Den nya webbplatsen bygger i grunden på Helsingborgs webbplats. Helsingborg gjorde ett stort webbarbete i plattformen Word Press, och släppte sedan ut sitt arbete för att andra kommuner fritt skulle kunna använda det.

– Det tycker jag är fantastiskt, och det har också gjort att vi fått ut mycket av de medel som lagt på den nya webbplatsen, säger Marie Palm.
– Öppenhet när det gäller det vi åstadkommer som offentlig myndighet är ett sätt att se till att skattemedlen används effektivt. Varför ska vi göra samma sak som en annan kommun redan gjort. Då är det bättre att vi kan använda de resurserna till ytterligare utveckling. I vårt fall har vi skapat en bokmärkesfunktion som vi kommer släppa tillbaka till plattformen för att andra Word Pressutvecklare ska kunna använda den funktionen.

Starten på en resa

Nu fortsätter arbetet. Det finns mycket kvar att göra. Ett 20-tal webbredaktörer arbetar med webbplatsen, men bara som en liten del av sin ordinarie tjänst. Därutöver är det hela organisationen kommer se till att det finns relevant och uppdaterad information på webbplatsen.

– Vi bara börjat vår resa till en riktigt användarvänlig webbplats, men jag vet att jag har en organisation bakom mig som tycker det här är viktigt, och roligt. Webbredaktörerna är fokuserade. Vi gör detta för Säterborna och vi kommer fortsätta att fylla webbplatsen med innehåll och göra den ännu bättre, kontinuerligt.
– Det kommer att vara saker som inte fungerar perfekt från början. Vi hoppas på överseende, och att de som besöker www.sater.se meddelar oss när det är något som inte funkar.

Ett skyltfönster för kommunen

Framåt hösten kommer vi kunna se fram emot en annan typ av webbplats för Säters kommun.

– Vi bygger en parallell webbplats som kommer ha ett fokus kring att berätta om den utveckling som sker i vår kommun, berättar Marie Palm
Sater.se har fokus på att ge medborgarna hjälp att utföra sina kommunala ärenden, den andra webbplatsen kommer vara mer berättande.
– Den kommer att vara ett skyltfönster för Säters kommun. Ska vi lyckas bli 12000 invånare, behöver vi bli bättre på att berätta om kommunen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.sater.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close