Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Nytt projekt på gång – de vill få bilister att öka däcktrycket inför semestern

Att ha rätt lufttryck i däcken är bra för plånboken, klimatet och säkerheten. Därför samarbetar energi- och klimatrådgivare på ett nationellt projekt i ett 50-tal kommuner varav tre i Dalarna. Projektet vill få fler privatbilister att öka däcktrycket på sina bilar inför semestern.
Projektet utförs på uppdrag av Energimyndigheten och ingår i en större satsning för att stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.
Under nästa vecka kommer Energi- och klimatrådgivare från hela landet att finnas vid bensinstationer, utanför bilprovningen och på andra ställen där många bilar passerar. Syftet är att hjälpa bilister att kolla däcktrycket och få de som har för lågt tryck att fylla på med mer luft.– Många bilar rullar med för lågt däcktryck. Både ekonomi, miljö och säkerhet blir bättre med rätt tryck i däcken, berättar projektledaren Magnus Hellstrand från Energikontoret i Mälardalen.

I en bil som bara kör med 80 procent av rekommenderat lufttryck ökar bränsleförbrukningen med 3 procent. Ett ännu lägre lufttryck, på bara 70 procent, kan halvera däckens livslängd och dessutom försämra köregenskaperna vid exempelvis en plötslig undanmanöver.

– Vilket lufttryck bilen ska ha framgår bland annat i instruktionsboken. I nyare bilar finns en automatisk däckkontroll som larmar när det är dags att fylla däcket, säger Magnus Hellstrand.

Tre nationella projekt samlar energi- och klimatrådgivare

Tanken med projektet med däcktryck är ett av tre nationella projekt som ska stärka den kommunala energi- och klimatrådgivningen.

– Många tänker nog spontant på att energi- och klimatrådgivningen kan ge tips på hur man kan minska sin energianvändning, bland annat genom att välja rätt uppvärmning. Men rådgivningen kan också ge goda råd kring transporter, säger Helena Holm, handläggare på Energimyndigheten.

De två andra projekten handlar om att få fler villaägare att installera solceller och om smarta belysningslösningar i bostadsrättsföreningar. Projekten samlar landets samtliga energi- och klimatrådgivare och ska bidra till att utveckla rådgivarnas kunskaper och arbetsmetoder.

En kostnadsfri och oberoende rådgivning

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen är en kostnadsfri och kommersiellt oberoende tjänst som riktar sig till hushåll, små och medelstora företag, bostadsrättsföreningar och organisationer. Rådgivning kan ske via telefon, e-post eller personligt besök. Energimyndigheten finansierar energi- och klimatrådgivning i 284 av landets 290 kommuner.

Kommuner i Dalarna som deltar i det nationella projektet om däcktryck

Av de 50- tal kommuner som engagerar sig i projektet så är tre av de kommunerna som är belägna i Dalarna. Dessa tre kommuner är Avesta, Hedemora och Säter

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.sater.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close