Öppningen av nya fäboden

Idag tisdagen den 4 juni klockan 10 öppnade fäboden i Säterdalen för allmänheten. Flera av djuren har flyttat in: getterna, fåren, grisarna, hönsen och kaninerna. Snart kommer också kossorna på plats. Serveringen står öppen och Forsnäsgruppen, som ska driva fäboden i sommar, hälsar välkomna. Dagen till ära har de sytt egna förkläden och sjaletter anpassade till sommarlivet på fäboden.

Sofia från Forsnäsgruppen med geten Kakan

Kommunen har investerat i fäboden för att anläggningen ska fungera i många år framöver. En omfattande renovering och upprustning har skett för att ge de djur och den entreprenör som driver fäboden goda förutsättningar att driva anläggningen till dess fulla potential. Duktiga hantverkare har byggt upp en fin anläggning i fäbodstil. Vissa förseningar i bygget har det blivit och i detta nu sker den sista målningen på paviljongtaket samt har gräs såtts på några ställen som behöver få växa upp. Men redan nu går det alltså att både fika i serveringen och hälsa på djuren.

Nya djurstallar, paviljongtak och ett hus för att hoppa i hö har bland annat byggts

Kommunen med Mats Nilsson, kommunstyrelsens ordförande, i spetsen hälsade djuren och Forsnäsgruppen välkomna. Djuren fick en uppskattad inflyttningspresent i form av knäckebröd. Cecilia från Forsnäsgruppen tog emot gästboken som traditionsenligt (ända sedan 70-talet) ska finnas på fäboden för alla gäster att skriva i. Den lokala pressen var också på plats för att höra om verksamheten och ta de första bilderna på djuren och anläggningen.

Cecilia från Forsnäsgruppen, geten Peppe och kommunstyrelsens ordförande Mats

Det lokala knäckebrödet verkade gå hem hos getterna

Peppe verkar tycka om att stå i centrum och var väldigt vänlig mot fotograferna