Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Pelle Svanslös inspirerade till framtidens lek i Säterdalen

Säterdalens lek var fokus när tjänstepersoner, förtroendevalda och några samarbetspartners gjorde flera studiebesök i Uppsala en marsdag.
– Vi behöver både mer kunskap och inspiration för att arbeta med leken i Säterdalen, sa Helena Åkerberg Hammarström, näringslivschef, när bussen åkte iväg mot Uppsala.
– Vi kommer kunna lära oss om hur vi bygger upp fina miljöer och hur vi kan tänka kring att bygga för både besöksnäring och barns lärande.

Projektet Pelle Svanslös lekplats

Framme i Uppsala stod huvudanledningen till dagens resa först på agendan: ett studiebesök hos Uppsala kommun. De har byggt en lekplats i Carolinaparken där Pelle Svanslös och framförallt miljöerna och berättelserna från den första boken utgjort idén.
Patrik Österbring, enhetschef för nyproduktion och Lotta Wikegård, projektledare med leken som nisch berättade om projektet och gav sina bästa tips och råd.
– Vi har byggt hur mycket som helst, men inget slår Pelle Svanslös, sa Lotta.
Pelle Svanslösprojektet gjordes med ett företag som specialbyggde miljöerna i tätt samarbete med kommunen. Uppdraget var att skapa en mötesplats för generationer.
– Man ska bestämma sig tidigt för vad man vill göra – på vilket sätt det ska vara unikt, och sedan ska man göra det bra. Vi har bara en chans att göra det bra, sa Lotta.

Tjänstepersoner och politiker framför Fru Råttströms konditori.

Tjänstepersoner och politiker framför Fru Råttströms konditori.

Stort intresse under byggtiden

I det här fallet blev det en succé och arbetet med Pelle Svanslöslekplatsen var högintressant för både medier och medborgare.
– Vi valde en väldigt stor öppenhet, berättade Lotta.
– Vi tog fram en modell som gick att ha med sig i en väska och visa, och på hemsidan kunde alla följa arbetet.
Vad gäller kostnaden för drift för en sådan speciell lekplats som inte är byggd av lekplatsmoduler, så är den högre.
– Det kostar ungefär dubbelt så mycket i drift, sa Patrik.
Anledningen till driftskostnaderna är att det är mycket småplock som behöver göras. Sopa ur gruset från husen, hålla detaljerna fina och göra lite extrasaker så som att lägga ut sardiner att sälja från fru Råttströms konditori.
Mervärdet och uppskattningen som lekparken har gett, gör parken till en god investering även om det är en förhöjd driftkostnad.

Invigningen

Inför invigningen av lekplatsen fick några barn provleka.
– Det blev högsta betyg, berättade Lotta och på invigningen kom 5000 personer.
Lotta rekommenderade Säterbesökarna att tänka på detaljer så som belysning och att fundera på hur fler kan göra mer. Ibland behövs inte så mycket för att någon ska kunna vara med i leken som tidigare inte kunnat på grund av något funktionshinder.

På plats på lekplatsen tog Säterbesökarna chansen att se in i alla skrymslen och vrår, känna på den taktila skylten, hälsa på Pelle och Maja och Barn – och utbildningschefen tog till och med sig en tur i rutschkanan från Domkyrkan.

Dessutom besökte gruppen en helt ny lekplats som byggs i Uppsalas Wasapark. Den lekplatsen är mer traditionell med lekredskap men bygger på barns önskningar om hur en rolig lekplats ska vara.

Lärandemiljöerna i Biotopia

I anslutning till Wasaparken ligger Biotopia, i det som förut hette Biologiska museet. På Biotopia tog Sätergruppen del av hur de jobbar med lärandet i naturen. Biotopias lokaler är bara en del av lärandemiljöerna de använder. De jobbar även ute i Wasaparken och där det finns saker att upptäcka i naturen. De tar med vuxna och barn på olika former av utflykter för att de själva ska få uppleva.
På Biotopia finns också ett café med ekologisk profil och de nya caféägarna berättade om sin verksamhet och hur de tänker kring maten i förhållande till att de befinner sig i Biotopia. Bland annat berättade de om svårigheten att som mindre aktör få tag i de ekologiska ingredienserna de önskar.
Till sist åkte gruppen till Gamla Uppsala. Museet där lyder under Riksantikvarieämbetet och även vid detta besök fanns erfarenheter att lära av.
– Det här är byggt som en snygg byggnad – och passar inte alls hur vi vill ställa ut idag, berättade Linda Klementsson.
Nu har de gjort vissa förändringar, bland annat tagit fram en mötesplats där man kan samla ihop grupper för att samtala.

Augmented reality

En spännande sak att uppleva historien genom är museets Augmented realityapp. Genom appen kan besökarna gå omkring utomhus och se hur det såg ut förr i Gamla Uppsala.
Appen är gjord i samarbete med ett kommersiellt företag som tidigare samarbetat med museet kring andra medier.
Appen fungerar väl, och de flesta besökare behöver igen introduktion för att kunna använda den.
Nu funderar museet på hur man kan tillgängliggöra denna upplevelse för fler och de skulle därför vilja göra en Virtual realityapp av upplevelsen så att de besökare som inte kan gå omkring utomhus kan få uppleva samma sak, men inne i museet.
– Vi kommer bli mer och mer en del av upplevelseindustrin. Det ska vara kul, så detta är viktig utveckling, sa Linda.
– Olika saker attraherar olika personer, och teknik kan fungera för att få andra grupper att tycka det vi visar är intressant.
Linda lyfte också vikten av att ge besökarna möjlighet att uppleva med alla sinnen, att det är viktigt att få en wow-känsla. ”Wow vad tung hjälmen är”, till exempel.

Många tankar

Studiebesöksdeltagarna kom ifrån Uppsala med en god portion inspiration, tankar, idéer och goda råd för det fortsatta arbetet med Säterdalen.
Många av de tankar som deltagarna uttryckte när dagen skulle sammanfattas handlade om vi-känsla i projektet.
– Jag tror på att göra detta till ett samhällsprojekt, sa Pär Jerfström, kommunchef.
– Vi måste och kan göra detta tillsammans.
Även ekonomi var något som lyftes av många deltagare.
– Vi måste komma överens om ambitionsnivån, tyckte Mikael Spjut, gatuchef.
Cecilia Linnteg från Visit Dalarna såg möjligheter.
– Vi behöver hitta lokal historia att fylla leken med, inkludera olika målgrupper och se till att ha wifi-spots.
Fler såg också möjligheter kring den lokala historian. De förtroendevalda pratade bland annat om Klippingen, vattnet, stampen, folkparkshistorien.
Nu fortsätter arbetet. Det ska bli konkret och leken med lärandet ska bli en bärande punkt i Säterdalens fortsatta utveckling.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.sater.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close