Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Säterdalen bjuder på många aktiviteter i sommar

Nu är sommarsäsongen snart här och Säterdalen, dess aktörer och naturmiljö står redo att välkomna sina sommargäster. Säterdalen är ett populärt besöksmål med över 100 000 besökare varje år med folkparksarrangemang, lekparker för barn, fäbod med djur, vandringsleder och ett tåg som tar besökarna upp och ner från dalen. I år bjuder Säterdalen dessutom på många aktiviteter och nyheter.

I Säter är den totala turismomsättningen cirka 80 miljoner kronor per år. Ungefär hälften av omsättningen kommer från dagsbesökare. Många gör sina dagbesök i Säterdalen vilket är det största besöksmålet i Säter med över 100 000 besökare per år. I år kommer det att finnas ett aktivitetsutbud i dalens olika delar som ska locka både barn och vuxna. Utöver de arrangerade aktiviteterna finns det också möjligheter att skapa sitt eget äventyr i den unika naturen och det lättillgängliga naturreservatet.

Folkparken

För fjortonde året i rad bjuder familjen Jansson på aktiviteter i Folkparken som till exempel barnteater med Arne Alligator, tisdagsträffar med utställning av entusiastfordon, loppis och livemusik med start 14 maj. Det blir också sommarcafé på Dalstugan, danser, midsommarfirande med tivoli, dansuppvisning och party med 80- och 90-tals tema. I år kommer också bandet Smokie till Säterdalen vilket är det största bandet familjen bokat på fjorton år. Ytterligare en nyhet är att biljetter till folkparkens evenemang också går att köpa på alla Visit Dalarnas turistbyråer i regionen, både över disk, via telefon, mail och hemsidan.

Tåget TURiS

För femte året i rad sprider tåget TURiS glädje i Säter och skapar tillgänglighet till och från Säterdalen. TURiS erbjuder en roligare form av transport och det blir både sång- och lektåg för barn med stopp på fäboden och en upplevelsevandring med guide som berättar om dalens fåglar, växter och unika ravinsystem. Under de flesta fredagarna åker besökarna dessutom gratis till och från Säterdalen tack vare Säters kommuns som slutit avtal med TURiS för att tillgängliggöra dalen för fler. TURiS kör även fler guidade turer under sommaren till andra destinationer runt om i Säter utöver Säterdalens turer.

Fäboden

Kommunen har investerat i fäboden och den renoveras och det skapas nya djurstallar. Nya entreprenörer, i form av Forsnäsgruppen, tar också över driften och kommer driva serveringen och hålla djur och aktiviteter i sann fäbodanda. I sommar kommer de yngsta besökarna att kunna lära sig mer om djur och prova på att mata dem, testa att tova ull, hoppa i hö och bli ansiktsmålade likt djur. Varje lördag är det fäbodlördag med flera aktiviteter. Man kan också boka in sig och ha ett klassiskt barnkalas på fäboden med jordgubbstårta och djuraktiviteter för barn mellan cirka 3-9 år. Djuren som man kommer kunna träffa på är bland annat grisar, fjällkor, kaniner och höns. I caféet blir det fokus på våfflor av alla slag så som till exempel kolbullevåffla men också dessertvåfflor med Hedemoraglass. I början av juni slår fäboden upp portarna inför säsongen.

Fäbodstigen

Redan på väg ner till fäboden händer det grejer. En upplevelsestig tar form där kommunen arbetar med storytelling och skapar en berättelse för Säterdalens besökande barn. Berättelsen tar med barnen på ett äventyr där de får lära sig mer om fäbodhistorien. Tanken är att man ska transformeras från nutid till dåtid genom fäbodhistorian. Man kommer också att kunna lära sig mer om Säterdalens fåglar längst stigen. Ett koskälleträd ska skapas och kommunen bjuder in de som vill bidra att skänka sin koskälla som då hängs upp i trädet. Önskar du skänka en koskälla maila naring@sater.se

Den unika naturen och naturreservatet

Säterdalens natur bjuder också in till äventyr och bara fantasin sätter gränserna. En del av dalen är ett naturreservat där det finns många fina vandringsleder. Leden mellan Norddalen och Almbacken har Länsstyrelsen under förra året tillgänglighetsanpassat så att den funkar för rullstol, barnvagn och synskadade. Vid Almbacken finns också en anpassad parkering, torrdass och grillstuga.
Säterdalen erbjuder många ställen att både leka och lägga ut sin pick nick-filt på. Skjutarkröken är en sådan plats där kommunen placerat ut förra årets populära leklåda även i år. Där kan man låna spel- och lekutrustning gratis.

Detaljerad information

Mer information, datum och tider för aktiviteterna kommer läggas ut i evenemangskalendern som du hittar på www.saterdalen.se och www.visitdalarna.se

Information om Folkparken: www.säterdalen.com

Information om TURiS: www.turissater.se

Information om Fäboden: @fabodenisaterdalen på Instagram och Facebook 

Information om kommunens utvecklingsarbete i Säterdalen.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.sater.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close