Säterdalen sjuder av liv på alla sätt under sommaren 2021

– Vi har en bredd av aktörer som kommer göra Säterdalssommaren till den bästa sommaren. Det finns verkligen alltid en skatt att hitta i Säterdalen, säger Josefin Enström, näringslivschef.

– Till exempel hålls coronasäkra evenemang av Jansson i Folkparken och TURiS-tåget kommer att köra till Säterdalen.

Harmoni

Säters kommuns bidrag till sommaren i Säterdalen handlar bland annat om en promenadslinga. Promenadslingan är en av tre runtomkring i Säter, med olika teman. Just den i Säterdalen har temat Harmoni.

– Det är en promenad där du som går kan stanna till vid skyltar, där du kan scanna en QR-kod och få tips som kan öka din egen inre harmoni, berättar Malin Lilja Altörn, fritidschef

Flera sommarjobbare kommer att finnas på plats i Säterdalen. Bland annat kommer de att sätta upp en promenadrunda med olika tips för välmående. Den kommer på plats under vecka 24, och är en permanent installation i dalen.

– Det är tre slingor, varav den i Säterdalen kommer ha ”Harmoni” som tema, och utgå från Skjutarkröken, borta vid fäboden, säger Malin Lilja Altörn.

Fritidsbanken kommer också dyka upp med pop-upversion av sin verksamhet.

– Under några dagar kommer vi finnas på plats med en stor del av vårt fritidssortiment som passar för aktiviteter i Säterdalen, säger Malin Lilja Altörn.

Poesivandring och sommarbok

– Sommarjobbare kommer också att skapa en poesivandring, som kommer sättas upp längs vandringleden mellan Ljusterbo och Norddalen.

– Den kommer man kunna njuta av från den 19 juni fram till och med den 15 augusti, säger Sofia Ylinen, kultursekreterare.

– På trädstammarna längs stigen kommer det hänga tavlor med poesi som inbjuder till paus och reflektion på vandringen

På liknande sätt som Fritidsbanken kommer dyka upp i Säterdalen, kommer även biblioteket att göra det.

– Vi kommer ha pop-up bibliotek utomhus i Säterdalen för att locka till sommarläsning. Då tar vi även med oss en bit av Fixoteket ut så att alla kan testa aktiviteter med oss, säger Johanna Ekberg, barn- och ungdomsbibliotekarie på Säters bibliotek.

Det kommer samtidigt bli kick-off för sommarboken, som är en läsfrämjande aktivitet för barn i åldrarna 8 till 12 år.

Dans

Mycket är på gång när det gäller kultur i Säterdalen. 21 juni blir det till exempel dansföreställning: ”We are present”, på Dansrotundan.

– Det är en exklusiv dansföreställning som skapas direkt framför dina ögon och du kommer aldrig att se på dans likadant efter detta, säger Sofia Ylinen.

Historisk vecka även i Säterdalen

Inom ramen för historisk vecka i början av augusti kommer det vara stor aktivitet ibland annat Säterdalen.

– Det är väldigt roligt att kunna använda den ganska nyanlagda fäbodstigen för upplevelser för de minsta. Här får 4-7-åringarna uppleva en trollvandring med Älvan Älvira och trollet Skrutt som Teater Tribus skapar, säger Karin Hästö, kultursekreterare.

– Två gånger per dag finns chansen för barn och föräldrar.

Det blir också teater som firar Sveriges 100-åriga demokrati i form av Teaterladans föreställning om Gulli Petrini.

– Här hyllas den kvinnliga rösträtten som fyller 100 år, säger Karin Hästö.

Under Säterdalsdagen den 14 augusti blir det program med flera punkter. Sammanfallande med 100-årsfirandet av demokrati finns det också något av mindre dignitet som fyller 100 år: Dalstugan och Gevalia. Det firas med en nostalgisk utställning i Dansrotundan.

– Under Säterdalsdagen blir det två vandringar med olika teman: ”Mynt, spik och dunkande vävstolar – industrihistoria under 5 sekler” samt ”Säterdalen som park., nöjes- och mötesplats”, säger Karin Hästö.

Biologisk inventering

– Det kommer även bli en så kallad Bioblitz där man tillsammans under 24 timmar inventerar alla levande organismer, för att upptäcka, räkna och lära mer om de levande varelserna i området.

Säterdalen är känd bland många för det spektakulära ravinlandskapet, men också för folkparkslivet, fäboden och de fina lekytorna.

– Det är många barn som doppat fötterna i ån, bland fiskar som leker, säger Josefin Enström.

– Fäbodvallen har grindarna öppna och eventuellt kommer det finnas mer aktiviteter även där men inget är ännu klart. Information kommer läggas ut på Fäbodens och Säterdalens Facebooksida Josefin.

Nästa sommar

Det händer även annat på temat lek och barn

– Just i år kommer det att förberedas för framtidens lekplats: Lilla Säter.  Säters kommun och entreprenören Lekplatsbolaget arbetade på plats i Säterdalen häromdagen med att skapa en enkel modell över hur husen i Lilla Säter kommer placeras ut på den plats där det idag står en del annan lekplatsutrustning, säger Per Wallnor som är projektledare för Lilla Säter.

– Det färdiga resultatet – med en miniatyrstad av Trästaden Säter kommer vara klar lagom till nästa Sätersommar. En ny skatt att upptäcka i Säterdalen.