Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Ta emot en PRAO-elev

Årskurs 8 på Klockarskolan i Säter ska ha prao vecka 14 (1 april - 5 april) och det finns möjlighet att ta emot en av alla fantastiska elever.

Grundsyftet med PRAO är att stärka kopplingen mellan skola och arbetsliv. Att öka elevernas kunskap om arbetslivet, dess krav och möjligheter. Genom prao kan vi tillsammans jobba mot efterfrågan på kompetens samt utbudet av den stämmer bättre överens i framtiden. Se det som en chans att visa upp ert företag för framtidens arbetskraft!

Vad vill vi uppnå?

Det finns många skäl att ta emot elever för PRAO men vad vill ni uppnå på ert företag? Upplevelsen blir mycket bättre för både ert företag och för eleven om ni som tillfällig arbetsgivare har ett tydligt syfte med att ta emot eleven.

Exempel på syften kan vara:

 • Stärka bilden av ert företag eller branschen
 • Långsiktig rekrytering
 • Hjälpa elever i sitt studie- och yrkesval
 • Sprida kunskap om näringslivet
 • Träffa tänkbara sommarjobbare
 • Stärka banden till de anställdas familjer
 • Visa på nya sidor av verksamheten
 • Få ungdomars perspektiv på verksamheten
 • Inspirera de vanliga medarbetarna
 • Få in nya idéer, kanske i ett särskilt projekt.

Bra frågor att fundera kring:

 • Vad vill vi att eleven ska tycka om oss? Vad vill vi förmedla om vårt företag?
 • Vad vill vi att eleven ska veta om företagsamhet och om att driva företag?
 • Vad vill vi att eleven kommer ihåg efter sin tid här?
 • Hur gynnar det oss om eleven tycker att det var roligt att arbeta i vårt företag eller i vår bransch?
 • Hur kan vi visa vad som är intressant med just vår arbetsplats?

Saker att tänka på inför PRAO – Arbetsgivare

Inventera era möjligheter!
Vad får en praoelev göra på just er arbetsplats? Finns det några uppgifter utöver de praktiska? Ge er verksamhet en chans – om den är inspirerande för er, så finns det garanterat delar som kommer inspirera även eleverna. Dessutom finns det alltid en möjlighet att hjälpas åt. Om du är småföretagare kanske du kan samarbeta med ett annat företag och låta eleven testa olika verksamheter? Dagens unga är tekniskt lagda och uppvuxna med en mobiltelefon i handen – finns det något de kan se över som gäller detta? Använder ni sociala medier? Möjligheterna är oändliga! Tänk på att ni kan börja i en liten skala för att säkerställa att ni hittar ett upplägg som funkar över tid.

Var proaktiva!

Ta kontakt med Klockarskolan eller med Näringslivsenheten och berätta om vad för prao ni kan erbjuda och vad ni letar efter hos eleven.

Förberedelse och förväntningar

Träffa praoeleven någon/några dagar innan första arbetsdagen och gå igenom praktisk information inför praoperioden och vad praoeleven kommer att få syssla med (i grova drag). Prata om både elevens, men också era egna förväntningar. Förberedelse visar att ni är engagerade och det är en förutsättning för att också kunna engagera eleven.

Viktigt med handledare!

Välj handledare med omsorg. Första bemötandet är viktigt och en bra handledare kan ibland vara avgörande för elevens fortsatta intresse för området eller framtida karriärsval.

Kunskapsutbyte!

Se praoperioden som ett kunskapsutbyte; arbetsplatsen ska ge eleverna ett sammanhang och förklaring till varför vissa saker är viktiga. Exempelvis när det handlar om att komma i tid. Under praoperioden får eleverna även möjlighet att känna efter om detta är något de vill göra i framtiden. Samla in feedback. Nyttja drömläget!

Alla ska med!

Förankra praon hos hela arbetsplatsen – även om inte alla kommer vara involverade i praktiken så är det viktigt att alla är med på tåget.

Vad får en praoelev göra och vart finns mer information?

Här hittar du några informativa länkar som kan vara nyttiga att kolla på om ni är intresserade av att ta emot praoelever.

På Skolverkets hemsida finns det ”Vanliga frågor och svar kring prao”, där vanligt förekommande funderingar, om bland annat var ansvaret för praktiken ligger, som kan vara bra att kika igenom till en början. https://www.skolverket.se/for-dig-som-ar…/arbetsgivare/for-dig-som-ar-arbetsgivare/ta-emot-en-praoelev

I praktiken – företag. Svenskt näringslivs informationsmaterial om att ha prao på sin arbetsplats. https://www.svensktnaringsliv.se/material/skolmaterial/

Arbetsmiljöverkets föreskrifter för minderåriga i arbetslivet, AFS 2012:3. https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbetsgivarens-ansvar-for-arbetsmiljon/for-arbetsgivare-till-unga-i-arbetslivet/

Vill du ta emot en PRAO-elev eller vill du veta mer först?

Kontakta studie- och yrkesvägledare Anna Karlsson på anna.karlsson@edu.sater.se eller rektor Per Sandberg – per.sandberg@edu.sater.se eller biträdande rektor Maria Brödden – maria.brodden@edu.sater.se

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.sater.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close