Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Telias planerade nedläggning av koppartrådstelefoni och ADSL 3 december

För cirka ett år sedan informerade Telia berörda kunder i Säters kommun om att de planerade att lägga ner sin verksamhet med koppartrådar för telefoni och Internet via ADSL. Totalt berörs kring 140 telefonikunder. Av dessa har det funnits möjlighet för cirka 50 att också använda ADSL.

Den 3 december går det inte längre att använda fast telefoni för dessa kunder i Grängshammar, Ingarvshyttan, Lerviken, Norbohyttan, Nyberget, Rasjön och Rusgården. De som haft möjlighet att använda ADSL i Ingarvshyttan och Rusgården förlorar denna möjlighet.
Säters kommun arbetar med att förbinda de olika orterna / byarna med så kallat ortssammanbindande fiberförbindelse för tele- och internettjänster. Själva fiberinstallationerna för fastigheterna i byarna görs genom att företag eller föreningar bygger accessnät(bynät). Till orter/byar där det inte finns kommersiella intresse för att bygga accessnät kan aktörer/föreningar söka EU-bidrag för fibernät hos Jordbruksverket. I några av berörda områden finns idag ett fungerande fibernät. För övriga berörda områden är bidrag för ortsammanbindande nät sökta samt i något område pågår byggnation. Det som återstår är om någon aktör vill bygga fiber (bynät), samt att bidrag beviljas.

De som dagsläget inte har fiber hänvisar Telia till det mobila nätet. Drabbade kunder erbjuds så kallad ”flatrate-taxa” som innebär att de för ett lägre pris än normalt erbjuds att använda hur mycket data som helt. I de fall det är problem med täckning erbjuder Telia förstärkningsutrustning. Är du en drabbad kund där det mobila bredbandet inte fungerar tillfredsställande? Kontakta Telia. Här kan du läsa mer om vad du kan förvänta dig av Telia, och vad du erbjuds.

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.sater.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close