Torkan blev droppen som gjorde att Janpers lantbruk tog Klimatklivet

Vi har pratat med Fredrik Janpers som tillsammans med sin bror Rickard driver Janpers Lantbruk AB. Torkan blev droppen som gjorde att de tog möjligheten att söka ekonomiskt stöd från Klimatklivet för att minska påverkan på klimatet.

Ni har sökt pengar från Klimatklivet. Hur kom det sig?

-Stämmer bra det. Det var den heta sommaren 2018 då torkan blev så att säga droppen för oss. För att rädda skörden drog vi ut en bevattningsrulle och vattnade så gott det gick för att rädda det som räddas kunde. Att köpa foder för gårdens 350 mjölkkor var inte att tänka på. Tack vare bevattningen så klarade vi skörden, men den dieseldrivna vattenpumpen drog 14 kubikmeter dieselolja (!) vilket varken var gratis eller särskilt klimatvänligt. Vi räknade då ut att vi skulle kunna både halvera vår bevattningskostnad och minska utsläppen av koloxid om vi använde eldriven pump. Det var då vi började kika på möjligheten att få stöd från klimatklivet

Var det komplicerat att söka stödet?

-Nej faktiskt inte. Jag och brorsan gjorde det själva. Det tog ungefär en arbetsdag, det mest komplicerade var väl att göra utsläppsberäkningen men med vägledningen på nätet gick det bra.

Så, har ni en elpump nu?

-Ja det har vi, och vi passade också på att gräva ledning samt bygga pumpstation. Sommaren 2019 var det provkörning, det fungerade mycket bra. Det är både enklare, billigare och med den nya pumpen har vi dessutom mycket större kapacitet att vattna mer.

Har ni fler förbättringar på gång?

-Alltid! Vi har några idéer som vi får återkomma till framöver. Jag vill absolut rekommendera andra att fundera på åtgärder som kan spara både klimat och pengar, det var som sagt inte svårt att söka stödet.

Lycka till framöver!

-Tack.

Fotnot: Nästa ansökningsperiod för Klimatklivet är 13-27 april, Klimatklivet – att söka bidrag – Naturvårdsverket (naturvardsverket.se)

Fredrik Janpers. Foto: Janpers lantbruk