Hoppa till huvudmenyn Hoppa till innehåll

Tryggare med utökad hjälp i väntan på ambulans

Säters kommun har beslutat att gå med i projektet för utökade larmkriterier för räddningstjänstens IVPA-enhet, i väntan på ambulans. Tidigare har Rättvik och Gagnef varit med. Nu har det gjorts möjligt för även andra Dalakommuner att gå med och IVPA, utöver de vanliga kriterierna, larmas ut direkt vid svåra bröstsmärtor och svåra andningsbesvär. Räddningstjänsten Dalamitt har fått i uppdrag att teckna avtal med Landstinget för Säters kommun.

– Vi är mycket nöjda att vi kan erbjuda detta till våra medborgare nu, säger Mats Nilsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Det här är ett mycket bra resultat i samverkan mellan Säters kommun och Landstingspolitikerna.

I väntan på ambulans, IVPA är en bil med utbildad personal som finns hos räddningstjänsten, och som ofta larmas ut när den förväntas nå patienten fortare än ambulansen.

IVPA-uppdraget utökas för ytterligare trygghet

Nu kommer IVPA även att rycka ut vid svåra bröstsmärtor och svåra andningsbesvär.

Det handlar enligt projektbeskrivningen om en “hälso- och sjukvårdsåtgärd som omfattas av patientsäkerhetslagens ansvarsbestämmelser eller som en trygghetsskapande, kommunal första-hjälpen åtgärd”.

Det innebär att IVPA:s uppdrag utökas fram till projekttidens slut, den 30 april 2019.

– Det här har stor betydelse för säkerheten och tryggheten inte minst på landsbygden. Det är också en rättvisefråga genom att vi krymper avstånden för de som inte bor nära akutsjukvården. På det här sättet utnyttjar vi också samhällsresurser som annars skulle stått outnyttjade, säger Hans Johansson (C) kommunstyrelsens vice ordförande

Kommunerna står för eventuell kostnad för den utökade alarmeringen.

Prognosen är att de utökade larmkriterierna kan börja införas förhållandevis snabbt, eftersom rutinerna redan finns.

IVPA

Utöver samverkansprojektet ovan gäller för direkt utlarmning av IVPA idag:

Medvetslös patient (innefattar hjärtstopp).
Andningsbesvär med stopp i andningsvägarna.
Övriga kriterier för IVPA bedöms av en HMK-sjuksköterska, högre medicinsk kompetens:

När IVPA bedöms kunna tillföra väsentlig medicinsk nytta, exempelvis vid större yttre blödning eller nedkylning.
Sjukdomsfallet rör tillstånd som täcks av IVPA-utbildningen. (Det vill säga inte förlossning, gynekologiskt eller psykriatriskt tillstånd).
Det finns en avgörande tidsvinst i förhållande till ambulansens ankomst (vid tveksamhet är det bättre att larma ut resurs än låta bli).

Translate

You can use Google Translate to translate the contents of www.sater.se. To do that, select the language you would like to translate into in the list below.
Please bear in mind, since the Google Translate is an automatically generated translation, we do not take any responsibility for errors in the text.

Close