Visning av första utkast på särskilt boende – i VR

Virtual reality-teknik (VR) används i planeringen av det särskilda boendet som ska byggas på Prästgärdet i Säter. Nu har bland andra styrgruppen för projektet och personer som kommer jobba med projektet fått pröva på att se in i de först konstruerade VR-miljöerna som ska användas för att planera byggnaden.
– Det är en nyhet som äntligen kommit till byggbranschen, sa Roland Appelgren, projektledare.
De här miljöerna som nu byggts upp i VR är också utgångspunkt för den upphandling som pågår, och där sista anbudsdag är den 30 augusti.

Roland med ritning.
Roland visade upp ritningar som brukar ligga som grund för arbetet mellan arkitekt och de som är beställare och som ska använda en byggnad.
– Fördelen med VR är att det är mycket lättare att förstå en miljö man kan uppleva – gå in i – än när vi bara tittar på ritningar. Vi förstår varandra bättre och det kommer bli väldigt mycket enklare att utforma det här bygget.
I miljön går det att gå runt, som i en riktig byggnad, men det går också att se igenom väggarna.
– Det är viktigt att komma ihåg att dessa VR-miljöer bara är utkast, att det kommer ske ett omfattande och intensivt arbete där ungefär 30 personer kommer vara direkt involverade, sa Roland Appelgren.
VR-miljön är framtagen i samarbete mellan Säters kommun, Sweco och ByggdialogDalarna. Byggdialog fungerar som en innovationsarena och hjälper kommunerna att utveckla nya sätt att använda teknik i byggprojekt.

Sune Hemmingsson testar VR

Sune Hemmingsson, ordförande socialnämnden testar att gå in i VR-version av särskilda boendet.

VR-miljö

VR-tekniken bygger bland annat på ett headset och en kraftfull dator.

karta

VR-miljön kan man också titta på genom enkla kartongglasögon tillsammans med en mobiltelefon.

Bilder från VR-miljön (OBS, första utkast för vidare planering).

Exempel på lägenhet.

Badrum

Innergård