Enbackagården

Kontaktinformation

Säters kommun

Telefon: 0225-55000

Besöksadress: Rådhuset, Säter


Tack för ditt meddelande.

Enbackagården ligger i Enbacka Gustafs, med utsikt över vida åkrar. Det finns goda bussförbindelser med tätorten Säter. Enbackagården består av 42 boendelägenheter.

Adressen: Åkervägen 1, 783 50 Gustafs

När du flyttar in på Enbackagården erbjuds du och dina närstående ett välkomstsamtal. Samtalet är till för att personalen på bästa sätt ska lära känna dig och din livshistoria.

På Enbackagården har du ett eget hyreskontrakt och då ingår elen i hyresavgiften. Månadshyran varierar beroende på kvm på lägenhet mellan 3400kr-3600kr/månaden. Du kan ansöka om bostadstillägg hos pensionsmyndigheten.
Du tecknar en egen hemförsäkring för att kunna täcka ev. skador som kan uppstå.
När du bor på Enbackagården betalar du för omsorg, vård och mat.

Boende- och utemiljö

Första husdelen på Enbackagården är byggd på slutet av 60-talet. Mittendelen är byggd på 80-talet. Sista husdelen är byggd 1992.

Enbackagården ligger i en lantlig miljö med närhet till vackra Solvarboravinen (mot Säterdalen). Från boendet kan du njuta av betande kor och en vacker vy över åkrar och ängar. Vid tidig morgon är det inte ovanligt att höra tuppen gala.

I närheten av Enbackagården finns livsmedelsaffär, lokala affärer, bageri och pizzeria.

Den lokala kyrkan ligger endast 200 meter från Enbackagården. Kyrkan anordnar andakter och sopplunch. Volontärer från kyrkan besöker boendet varannan tisdag för gemensamma aktiviteter såsom musikunderhållning och fika. Kyrkan uppmärksammar även jämt fyllda år från 80 år om man önskar det.

Under sommaren finns det ett populärt sommarcafé nära boendet där det serveras kaffe och våfflor som man kan njuta av tillsammans med musikunderhållning.

Enbackagården ligger i markplan och består av fem avdelningar (A, B, C, D och E) med totalt 42 lägenheter. Två avdelningar är demensavdelningar. Möjlighet till parboende finns.
Varje avdelning består av 8 lägenheter. Två olika typer av lägenheter erbjuds beroende på vilken avdelning man bor på.

  • Lägenheter på avdelningarna A, B och C: litet kök och sovrum/allrum. Toalett och dusch.
  • Lägenheter på avdelningarna D och E: Ett större rum och kokvrå. Toalett och dusch.

I lägenheterna finns det säng och madrass som är ergonomiskt anpassad. För övrigt är lägenheten omöblerat. Du tar med egen inredning då egna gardiner och möbler, TV och radio är viktiga för trivsel och hemkänsla. När du kopplar in din Tv finns ett basutbud av kanaler men Enbackagården har fiber indraget så du kan teckna eget abonnemang för att få fler kanaler. Surfplattor finns tillgängligt för utlåning.

Kontaktperson

När du flyttar in på Enbackagården får du en namngiven kontaktperson. Kontaktpersonen hjälper dig att handla, beställa tid hos frisör m.m. Kontaktpersonen ska även skapa trygghet för dig och vara ett stöd till dina närstående. Kontaktpersonens funktion är att vara ombud och förmedla dina och dina närståendes önskemål och behov vidare till övriga medarbetare.

Måltider

Huvudmåltiderna värms upp i Fågelsångens kök och transporteras varmhållen till Enbackagården.
Frukost serveras efter individuellt önskemål.

Tider7 för de olika måltiderna är:

  • Lunch – 11:30 -12:00
  • Mellanmål/fika – 10:00
  • Eftermiddagskaffe – 15:00
  • Middag – 17:00
  • Kvällsmål – ca 19:30 eller efter önskemål.

Larm

Lägenheterna är utrustade med personlarm. Detta larm går att anpassa för dina behov. Larmet går till personsökare som personalen bär på sig.

Post

Till varje lägenhet finns ett postfack i entrén. Där finns även postlåda för utgående post som töms när posten kommer till boendet.

Besök

Enbackagården har inga speciella besökstider. Detta är ett boende, man tar emot besök och umgås som man själv vill. För besökande finns det gott om gästparkeringar. Kollektivtrafiken till Enbackagården är begränsad.

Personal

På alla kommunens boenden finns undersköterskor/vårdbiträden dygnet runt. På Enbackagården arbetar ca 40 undersköterskor/vårdbiträden. Omvårdnadspersonalen arbetar avdelningsvis för att de boende ska känna sig trygga.

Två sjuksköterskor arbetar på boendet måndag-fredag. Övrig tid finns det alltid en joursjuksköterska tillgänglig. Arbetsterapeut och sjukgymnast besöker boendet flera gånger i veckan.

Kommunens demenssjuksköterska finns tillgänglig och handleder bland annat personal och blir inkopplad vid specifika ärenden.

Fotvård och frisör besöker regelbundet Enbackagården. Du får hjälp att boka tid men betalar själv kostnaden för tjänsterna.

Aktiviteter

Gemensamma aktiviteter som erbjuds på Enbackagården är bland annat gymnastik, bakning, musikunderhållning och högläsning. Du ska även ha möjlighet till individuell vardagsnära aktivitet/egen tid, utifrån dina önskemål. Även flera frivilligorganisationer besöker oss återkommande för att hjälpa till med olika aktiviteter.

Under sommaren erbjuds spel av olika slag utomhus. Du som bor på Enbackagården kan även, tillsammans med personal, vara med och anlägga en kulturarvsäng för blommor och bin som är ett vackert inslag i omgivningen.

Säter kommun har en aktivitetssamordnare som förgyller livet för äldre och inspirerar personalen till guldstunder i vardagen. Nostalgiträffar, rundturer i bygden, musikstunder, teater, valborgsfirande och nobelmiddagar är några av de guldstunder som hittills har anordnas av aktivitetssamordnaren.

På demensavdelningarna finns det skålar med taktila stimulanshjälpmedel som är väldigt uppskattat.

För närstående och boende ordnas bland annat midsommarfirande och grötfest vid jul. Vid högtider såsom födelsedagar finns möjlighet att låna en större samlingslokal för närstående och boende.