Fågelsången

Kontaktinformation

Säters kommun

Telefon: 0225-55000

Besöksadress: Rådhuset, Säter


Tack för ditt meddelande.

Äldreboendet som fått sitt namn från den lilla dalen bakom huset. Boendet ligger centralt i Säter, med närhet till allmänna kommunikationer. Fågelsången består av 44 boendeplatser.

Adressen: Peter Cruses väg 3, 783 34 Säter

När du flyttar in på Fågelsången erbjuds du och dina närstående ett välkomstsamtal. Samtalet är till för att personalen på bästa sätt ska lära känna dig och din livshistoria.

På Fågelsången har du ett eget hyreskontrakt som du tecknar med Säterbostäder och då ingår elen i hyresavgiften. Du kan ansöka om bostadstillägg hos pensionsmyndigheten.
Du tecknar en egen hemförsäkring för att kunna täcka ev. skador som kan uppstå.
När du bor på Fågelsången betalar du för omsorg, vård och mat.

Boende- och utemiljö

Fågelsången ligger i Säters stad med närhet till natur och sjön Ljustren. Namnet har boendet fått från den lilla dalen bakom huset. I närheten av Fågelsången finns lokala affärer, caféer och kollektivtrafik.

Fågelsången är byggt i två våningar och består av totalt 44 lägenheter fördelat på 5 avdelningar. Varje avdelning består av 8 lägenheter förutom en avledning som består av 12 lägenheter. Tre av avdelningarna är till för personer med demenssjukdom.

  • Varje lägenhet har ett pentry eller ett mindre kök och toalett med dusch samt ett större allrum.
  • Avdelningarna på bottenplan har en liten uteplats.
  • På övre plan finns två gemensamma balkonger.

I lägenheterna finns det säng och madrass som är ergonomiskt anpassad. För övrigt är lägenheten omöblerat. Du tar med egen inredning då egna gardiner och möbler, TV och radio är viktiga för trivsel och hemkänsla. När du kopplar in din Tv finns ett basutbud av kanaler men Fågelsången har fiber indraget så du kan teckna eget abonnemang för att få fler kanaler. Surfplattor finns tillgängligt för utlåning.

Kontaktperson

När du flyttar in på Fågelsången får du en namngiven kontaktperson. Kontaktpersonen hjälper dig att handla, beställa tid hos frisör m.m. Kontaktpersonen ska även skapa trygghet för dig och vara ett stöd till dina närstående. Kontaktpersonens funktion är att vara ombud och förmedla dina och dina närståendes önskemål och behov vidare till övriga medarbetare.

Måltider

Huvudmåltiderna tillagas i Fågelsångens kök transporteras varmhållen ut på de olika avdelningarna.
Frukost serveras efter individuellt önskemål.

Tiderna för de olika måltiderna är:

  • Förmiddagskaffe 10:30-11
  • Lunch 12:00-1300
  • Eftermiddagskaffe 15:00
  • Middag 16:30-1700
  • Kvällsfika efter individuella önskemål.

Larm 

Lägenheterna är utrustade med personlarm. Detta larm går att anpassa för dina behov. Larmet går till personsökare som personalen bär på sig.

Post 

Till varje lägenhet finns ett postfack i entrén. Där finns även postlåda för utgående post som töms när posten kommer till boendet.

Besök

Fågelsången har inga speciella besökstider, detta är ett boende, man tar emot besök och umgås som man själv vill. För besökande finns det gott om gästparkeringar.

Personal

På alla kommunens boenden finns undersköterskor/vårdbiträden dygnet runt. På Fågelsången arbetar ca 42 undersköterskor/vårdbiträden. Omvårdnadspersonalen arbetar avdelningsvis för att de boende ska känna sig trygga.

Minst två sjuksköterskor finns på plats på Fågelsången måndag-fredag. Övrig tid finns det alltid en joursjuksköterska tillgänglig. Arbetsterapeut och sjukgymnast besöker boendet flera gånger i veckan.

Kommunens demenssjuksköterska finns tillgänglig och handleder bland annat personal och blir inkopplad vid specifika ärenden.

Fotvård besöker regelbundet Fågelsången. Du får hjälp att boka tid men betalar själv kostnaden för tjänsten.

Aktiviteter

Aktiviteter planeras veckovis för de boende med minst en aktivitet varje dag. Det kan till exempel vara promenader, högläsning, bingo, bakning, musikunderhållning, dans, trädgårdssysslor och andakter. Du ska även ha möjlighet till individuell vardagsnära aktivitet/egen tid, utifrån dina önskemål. Även flera frivilligorganisationer besöker oss återkommande för att hjälpa till med olika aktiviteter.

Säter kommun har en aktivitetssamordnare som förgyller livet för äldre och inspirerar personalen till guldstunder i vardagen. Nostalgiträffar, rundturer i bygden, musikstunder, teater, valborgsfirande och nobelmiddagar är några av de guldstunder som hittills har anordnas av aktivitetssamordnaren.

För närstående och boende ordnas bland annat grötfest vid jul. Vid högtider såsom födelsedagar finns möjlighet att låna en större samlingslokal för närstående och boende.