Krisberedskapsveckan 2021

Kontaktinformation

Säters kommun

Telefon: 0225-55000

Besöksadress: Rådhuset, Säter


Tack för ditt meddelande.

Krisberedskapsveckan är en årlig informationskampanj som ska öka människors motståndskraft inför samhällskriser och ytterst krig.

I Säters kommun deltar vi i krisberedskapsveckan genom att i år fokusera på våra smarta mobiltelefoner.

Kvinna håller i mobiltelefon och är upprörd för att den inte fungerar.

Mobile Blackout

Kan du dina föräldrars telefonnummer utantill? Dina barns? Din partners? Har du en ficklampa nära till hands eller använder du den som finns i din telefon? Har du pengar hemma eller är du beroende av kortet och swish?
Har du en batteridriven klocka? Hur bra klarar du dig utan din mobil?
Innan mobilen förlitade vi oss på olika andra prylar för att navigera, kommunicera och hålla koll på tiden. Idag samlar vi allt på ett enda ställe – mobilen.
Men om el och internet slutar fungera vid en kris, så är våra mobiler till slut värdelösa. Det här är många av oss inte alls förberedda på.
Ändå måste vi förbereda oss på att det kan hända. Vi ska klara oss själva så långt det går vid en kris, så att samhällets resurser kan gå till de som behöver det mest. Vårt samhälle är sårbart eftersom mycket är beroende av el och internet. Utan el blir det snabbt kallt, mobilmaster kan sluta att fungera, du kan inte betala med kort och vattnet kan sluta att rinna ur kranen. Därför är det viktigt att ha en plan för om det händer.
Förbered ditt eget mobile blackout kit med en batteridriven eller vevbar radio, anteckningsblock där du skriver ner viktig information du kan behöva, och har plats för mer information du kan behöva skriva ner under krisen, penna, ficklampa, klocka, kompass och underhållning. Allt detta finns vanligtvis i din mobil i form av olika appar.

Krisberedskapsveckans tema i år: Demokrati

I år firar Sverige 100 år av demokrati, vilket uppmärksammas på olika sätt hela året, även under Krisberedskapsveckan. Kampanjen fokuserar på Sveriges frihet och självständighet, och hur var och en av oss kan bevara dessa skyddsvärden genom våra vardagshandlingar – för vi är alla en del av Sveriges beredskap.

Nationella aktiviteter

Utöver annonsering och kampanjfilmer kommer MSB inleda veckan med en tankeväckande webbsändning: ”Så är du en del av Sveriges beredskap”. Sändningen riktar sig till allmänheten och tar upp hur vardagsgärningar stärker hela landets motståndskraft. Den publiceras måndagen den 27 september på MSB:s YouTube-kanal Länk till annan webbplats..

Regionala aktiviteter

Under Krisberedskapsveckan är det premiär för Länsstyrelsens satsning ”Krislådan”, en poddcast om de risker och den beredskap som finns i länet. Tre avsnitt släpps i samband med krisberedskapsveckan, ett avsnitt handlar om elavbrott och två avsnitt handlar om totalförsvaret. Krislådan kommer du att hitta där poddar finns (det går redan nu att lyssna på avsnitten från Spotify, sök på ”Krislådan”).

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.
Här kan du läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter