Encaustic Art – Utställning på Säters bibliotek

GUNILLA ERSSON – ENCAUSTIC ART 

Konstutställning på Säters bibliotek i Fixoteket och Kulturhörnan

Encaustic Art är en spännande konstform där motiven växer fram i skapandets stund. I metoden används vaxfärg används som hettas upp och appliceras ut med ett exempelvis ett strykjärn

En bild på en målning skapad med metoden Encaustic Art

Konstverk av Gunilla Ersson. Foto: Press

Efter att utforskat exempelvis akvarellmålning gick Gunilla Ersson en kurs i Encaustic art. Det blev ett kliv in i en ny värd av utforskande och skapande i stunden. Gunilla föll för denna spännande och givande metod där motiven växer fram och kanske inte alls blir som de var planerade att vara. Nu visar hon upp sina konstverk på Säters bibliotek, i Kulturhörnan och i Fixoteket.

Ordet encaustic kommer från grekiskans enkaustikos, vilket betyder bränna in och just värmen är central vid målning i denna konstform då olika verktyg används för att smälta vaxet. Tekniken är gammal och man har hittat målningar från egyptiska utgrävningar daterade 100-300 före Kristus.

I dag används smält vaxfärg att måla med. För att få färgen att smälta så används ett litet strykjärn eller något annat hjälpmedel, till exempel ett ministykjärn. Det är som en elektrisk penna som kan ha olika stift eller plattor som är heta.

Färgen värms på strykjärnet och stryks på ett tunt, blankt kartongpapper. Flera olika vaxfärger brukar användas samtidigt. För att få olika mönster används strykjärnets hela platta, kanter eller toppen av järnet.

Utställningen finns att se på Säters bibliotek i Fixoteket och i Kulturhörnan. Utställningen pågår fram till 12 mars.


Datum: 2024-02-20 09:00 - 2024-03-12 18:00
Plats: Säters Bibliotek. I Kulturhörnan och i Fixoteket
Pris: Fri entré
Arrangör: Säters kommun, Kulturenheten