Åberg och Partners nominerade till Årets Företagare

Näringslivsenheten presenterar stolt: De nominerade, del 6.
Inför de utmärkelser för 2023 som delas ut vid årets Företagarfest den 16 mars vill vi i en serie korta reportage presentera resultaten av  jurygruppernas arbete.

Hej Mattias Åberg, Åberg och Partners Kapitalförvaltning AB, grattis till nomineringen till Årets Företagare 2023 i Säters kommun.

-Tack, kul!

Berätta, vad gör du i ditt företag?

-Jag hjälper mina kunder med placeringar och sparande, kapitalförvaltning kort sagt. Ofta placeringsmöjligheter man inte springer på hos lokala bankerna. Man kan säga att jag blir den personliga rådgivaren. Jag fokuserar främst på ägare till bolag, men har både privatkunder och hela familjer som kunder. Jag får och har fått tillfälle att hänga med många ekonomiskt framgångsrika och intressanta människor genom åren, berättar Mattias

Var har du dina kunder?

-Främst i Dalarna, Värmland och i Stockholm, jag har nästan inga kunder i just Säter, då det inte varit mitt fokus. Mitt engagemang här i Säter ligger mest i att stötta den lokala handeln och sponsra det lokala föreningslivet.

Vi har kontor på Kungsvägen här i Säter, där sitter Stefan Andersson som ansvarar för administrationen. Jag, och min fru Johanna som också är anställd i bolaget, arbetar hemifrån. Att ha kontoret hemma passar mig bättre eftersom jag jobbar alla tider på dygnet.

Hur länge har du arbetat med kapitalförvaltning?

-Sedan hösten 2007. Jag har drivit mitt eget bolag sedan 2016 och haft kontoret här i Säter sedan 2019. Innan det satt vi i Borlänge.

Hur kom det sig att du började inom denna bransch? Vad gjorde du innan dess?

-Jag satsade på fotboll tills jag var 20 år tills jag insåg att jag inte skulle komma vidare. Jag har ingen direkt utbildning men började arbeta som säljare och startade eget företag i olika branscher. Det gick väl inte strålande och 2007, när vi skulle få vårt andra barn, insåg jag att jag måste skaffa mig ett jobb med regelbunden inkomst, berättar Mattias och försätter:

Genom en kompis i Stockholm kom jag i kontakt med Acta Kapitalförvaltning, det var då ett framgångsrikt snabbväxande bolag, sedan 17 år tillbaka. Jag sökte och blev anställd. Genom Acta fick jag en av de bästa rådgivningsutbildningarna i Sverige. Sedan kom finanskrisen 2008 och Acta gick från att vara aktat till det mest utskällda företaget i branschen. Jag fick en nyttig erfarenhet och är mycket tacksam för den lärorika tiden, även om den var tuff då.

Hur ser dina dagar ut?

-Innan pandemin reste jag mycket och träffade mina kunder på deras hemmaplan. Pandemin var det bästa som kunde ha hänt mig rent arbetsmässigt. Alla blev ju tvungna att lära sig det digitala och numera arbetar jag främst med möten över Teams. Det ger mig en otrolig frihet. Kraven på mig och mina tjänster är samma krav som man har på en bank eller ett försäkringsbolag. Branschen omges om många lagar och regler som kräver en hel del administration, det sköter Stefan och Johanna.

Det är inte jag som gör marknadsanalyserna, det har jag skickliga kontakter som arbetar med. Jag scannar marknaden på placeringar och förvaltare, åt mina kunder och ger därefter placeringsråd. Jag  har långa relationer med mina kunder, där vi jobbar tillsammans under många år. Jag tycker det är roligt och utmanande att jaga nya kunder och har skaffat mig många referenser genom åren, även om min tid idag mest går till mina befintliga kunder.

Det är viktigt med ett gott renommé och förtroendekapital, allra helst i Dalarna, här kan man verkligen inte göra bort sig, avslutar han.

Intressant att få höra om ditt företagande, lycka till framöver!

Tack så mycket.