Bergstrand Cigars nominerade till Årets Värdskap

Näringslivsenheten presenterar stolt: De nominerade, del 8.
Inför de utmärkelser för 2023 som delas ut vid årets Företagarfest den 16 mars vill vi i en serie korta reportage presentera resultaten av  jurygruppernas arbete.

Hej Lotta och Gunilla Bergstrand, Bergstrand Cigars, stör jag i verksamheten?

-Nej, vi sitter och fikar och gläds åt att återigen ha blivit nominerade till Årets Värdskap, det var ju två år sedan sist.

Precis, då berättade ni hur allt började (läs här: Bergstrand Cigars är nominerade till Årets Värdskap | Säter kommun (sater.se)) och nu har det gått två år, hur ser det ut idag?

-Vi märker naturligtvis att det är tuffare tider, alla kostnader har ökat och människor håller mer i pengarna. I somras hade vi färre dagsbesökare än tidigare år men vi har fler företagsgrupper och större sällskap bokade i sommar. Ett minus är att vi fortfarande inte fått fiber, vilket är riktigt besvärligt för vår verksamhet. Men vi har en rolig nyhet, berättar Lotta.

-Ja, jag har fått kontrakt med Piratförlaget på en serie böcker som de ska ge ut, berättar Gunilla och fortsätter:
Den första ”De orättfärdiga” ges ut på Bergstrand Cigars årsdag 1/6, det var då vi blev kommersiella, 1/6 2018. Det känns så roligt!

-Gunilla har skrivit flera böcker tidigare, vi gav ju ut på eget förlag först innan det blev Saga Egmont, fyller Lotta i som även är inblandad i tidigare böcker som redaktör och illustratör.

-Jag blev lätt starstruck och trodde jag hamnat fel när jag besökte deras kontor och hamnade mitt bland ägarna Jan Guillou och Ann-Marie Skarp tillsamman med Liza Marklund med flera. Det känns riktigt roligt och jag skriver nu på bok nr 2 i serien. Böckerna kommer naturligtvis också att finnas här i gårdsbutiken vartefter de ges ut, fortsätter Gunilla.

Så roligt och spännande att höra, grattis! Hur går det med cigarrtillverkningen, vad görs så här års?

-Förra veckan sådde vi årets nya plantor. Fermenteringen pågår av de tidigare bladen året runt och naturligtvis rullning av cigarrerna, det rullar på som vi säger i branschen, säger Lotta och ler.

Stort lycka till med allt då!

-Tack!