Drönarflygningar Säters kommun 15-19 april och 22-26 april

Säters kommun kommer att utföra drönarflygningar med syfte att upprätta och förbättra våra kartor i vissa av kommunens områden. Det är en konsult med kompetens att utföra den här typen av flygningar som kommer att genomföra uppdraget. Konsulten har alla nödvändiga tillstånd som behövs och följer givetvis gällande regelverk.

Flygningarna planeras att utföras dagtid under vecka 16 (15-19/4) eller vecka 17 (22-26/4). Eftersom det krävs bra väder och bra förhållanden i övrigt kan vi dock inte säga exakt tid och datum när det här kommer att genomföras och det kan även innebära att vissa av drönarflygningarna utförs senare än ovanstående.

Områden som omfattas av flygningen

  • Bispberg (norra delen av byn)
  • Daniels hage
  • Kyrkbyn och Kyrkberget i Stora Skedvi
  • Solvarbo

Vanliga frågor:

Hur informeras allmänheten om flygningarna?

Kommunen informerar här på www.sater.se om flygningarna.

Varför flyger kommunen drönare?

Kommunen utför drönarflygningar för att uppdatera våra kartprodukter. Drönarflygningar är ett komplement till traditionell markbaserad mätning för att snabbt och effektivt samla in information över ett helt område. För mätarna så är flygningar med drönare betydligt säkrare än traditionell mätning där det ibland är nödvändigt att gå till svårtillgängliga eller möjligt farliga platser (t.ex. nära en stor väg). Den insamlade informationen är till stor nytta som planeringsunderlag, t.ex. inom Detaljplanering eller inom Bygglovsprocesser.

Hur används informationen som tas fram?

Drönaren tar bilder i en jämn serie och flyger därför fram och tillbaka. Bilderna används tillsammans med inmätta markstödspunkter för att fotogrammetriskt beräkna och ta fram en modell på området ur ett 3D-perspektiv. Ur modellen kan flygbilder tas fram och användas för att detektera byggnader, vägar och andra objekt. De objekt som tas fram lagras i en databas (kommunens primärkarta) och kan sedan användas för att producera olika kartor.

Vilken konsult har kommunen anlitat?

Kommunen har avtal med SWECO AB för Mätningsrelaterade uppdrag och det är SWECO som utför flygningarna.

Vilken typ av drönare är det?

Beroende på uppdrag har konsulten två olika drönare. En större och en mindre. Dessa kräver lite olika tillstånd.

Syns jag på bilderna?

Flygningarna utförs på höjder mellan 50 och 120 meter och därför är det mycket svårt att identifiera enstaka personer. Skulle det ändå ske så redigeras bilderna.

Hur hanteras risker i flygningarna?

Drönaroperatören som i det här fallet är den konsult som kommunen anlitar säkerställer att flygningen utförs korrekt. Skulle det ändå hända en olycka har drönaroperatören ansvarsförsäkring. Drönaren flygs bara när det är bra väder och god sikt samt inte i hårda vindar. Drönaren hålls under uppsikt under hela flygningen och inför varje flygning kontrolleras att utrustningen fungerar som den ska. Vid start och landning hålls ett säkerhetsavstånd till människor, djur och byggnader.

Vilka får flyga med drönaren?

Endast personer som har certifiering för flygningar får flyga med drönaren. De piloter som utför flygningen har genomfört relevanta utbildningar som innefattar flygsäkerhet och flygteknik. Piloterna hör till organisationen som är drönaroperatör (i det här fallet den konsult som utför flygningarna åt kommunen).

Får jag ställa frågor?

Piloten behöver ha full uppsikt på flygningen så var vänlig och ställ inte några frågor under flygningen. Innan eller efter flygningen får ni gärna ställa frågor.

Kan jag få ta del av bilderna på min fastighet?

Det går bra. Men bilderna behöver granskas av Lantmäteriet först eftersom vi behöver ha spridningstillstånd ur totalförsvarssynpunkt. Därför kan det ta lite tid innan ni kan få ta del av bilderna.