Gustafs Bröd nominerade till Årets Värdskap

Näringslivsenheten presenterar stolt: De nominerade, del 10.
Inför de utmärkelser för 2023 som delas ut vid årets Företagarfest den 16 mars vill vi i en serie korta reportage presentera resultaten av  jurygruppernas arbete.

-Vi blev så förvånade och glada när vi fick beskedet om att vi, Gustafs Bröd, är nominerade till Årets Värdskap, kul! säger Leo Nilsson när vi fångar honom mitt i bakandet.

Företaget Gustafs Bröd, hur började det?

-Det var 1997 i Enbacka när jag, min bror och pappa började med bageri. Sedan åket jag in i lumpen och mina föräldrar drev bageriet tills de sålde det.

2016 så bestämde min fru Elina och jag oss för att köpa rörelsen, som då nästan var i konkurs. Det var verkligen en chansning när vi sa upp oss från våra jobb men det kändes helt rätt.

Pandemin kom och den var nästan bra för oss rent inkomstmässigt, alla skulle ju vara hemma och då passade man på att köpa fika.

När vi sedan fick frågan att ta över den då tomma cafélokalen vid Salutorget så funderade vi hur vi skulle hinna med allt. Men jag tycker ju att det ska finnas ett café på varje torg så vi slog till. Här är konkurrensen lite hårdare men vi ångrar oss inte

Hur många anställda är ni?

-Vi är 5 stycken i Gustafs och 3 i Säter. Det är i Gustafs som det mesta bakas.

Så förutom Säter och Gustafs-borna, vilka och var har ni era kunder?

-Vi levererar bröd till ICA Sellnäs och ICA Bärkehallen. Vi hade tidigare leverans till 10 butiker men bestämde oss för att dra ner på det. Och så levererar vi skorpor till Skedvi Bröd och till Hälla kvarn i Västerås. En gång i månaden, på vår lediga dag, åker jag och Elina till Västerås med leverans av 200 påsar skorpor. Skorporna har blivit smått berömda och det finns många som önskar att de fanns att köpa både söder och norrut.

Hur gick försäljningen av semlor på Fettisdagen i år?

-I år sålde vi 2305 semlor, vi är nöjda, det var ungefär det vi hade räknat med. Under pandemin hade vi dock rekord på 4000 semlor.

Och nu är det nyheter på gång i caféet i Säter?

Ja, precis, vi har precis blivit ett brädspelscafé, man ska kunna fika och spela brädspel tillsamman här är tanken. Vi har redan ett 30-tal brädspel att låna, och i och med det har vi sett över öppettiderna lite också och ha öppet någon kväll i veckan, avslutar Leo.

Spännande, lycka till!

Tack!