Janpers Lantbruk nominerade till Årets Företagare

Näringslivsenheten presenterar stolt: De nominerade, del 11.
Inför de utmärkelser för 2023 som delas ut vid årets Företagarfest den 16 mars vill vi i en serie korta reportage presentera resultaten av  jurygruppernas arbete.

Hej Fredrik Janpers, du driver Janpers Lantbruk AB tillsammans med din bror Rickard och hans fru Elin samt er pappa Leif. Grattis till nomineringen till Årets Företagare i Säters kommun 2023.

-Ja tack, det var oväntat och roligt.

Berätta om ert företag

-Vi har mjölkkor, 460 stycken, plus de ungdjur som vi föder upp som ska bli nya mjölkkor. Dels här på gården, som gått i arv i många generationer, dels på en mjölkgård på andra sidan älven som vi köpte för tre år sedan. Merparten av fodret till djuren odlas också på gården. Det är svårt att få tag på mark för att odla foder åt djuren men ett köp av en hel fastighet, inklusive djur gjorde det möjligt för några år sedan.
Mjölken levereras till Grådö Mejeri, slakten går till Siljans Chark och tjurkalvarna säljer vi till Snöborg gård i Dala-Järna, så vi jobbar lokalt, berättar Fredrik

Vi jobbar också med snöröjning och entreprenad, har en lastbil som går heltid.

Hur många anställda har ni?

-14 personer är vi idag. Flera som varit här i många år, bland annat en tjej som började -99 -och en kille, nysvensk, som kom 2019 och är en riktig klippa i verksamheten. Det är inte lätt att hitta personal, framförallt djurskötare, det har dock blivit lite bättre med ett större intresse för att arbeta i vår bransch. Just nu har vi tre praktikanter här, berättar Fredrik, och fortsätter:

Rätt person med djurintresse kan lära sig, det tar längre tid om man inte har en utbildning att falla tillbaka på, men yrket är omväxlande och man vet aldrig vad dagen har att bjuda på, det lockar nog en del.

Du och din bror har ju tagit över, vad tror du om en till generationsväxling framöver?

-Svårt att säga redan nu, det här är något man verkligen måste brinna för, det är ett tufft arbete men otroligt roligt och utvecklande. Intäkterna är svåra att påverka då till exempel vårt mjölkpris påverkas av världsmarknaden, som brist eller överskott på mjölkpulver. Man önskar ju att fler åt det som produceras här. Det är också tråkigt med den köttdebatt vi har, naturligtvis kan vi äta mindre kött men då kanske vi ska välja det som kommer härifrån och inte det som färdas över halva jordklotet. Enligt mig så är en ko i Dalarna en klimathjälte som håller landskapet öppet, vallen som utgör den största grödan för oss men som också är den största grödan i Sverige binder mycket koldioxid, det är något man inte pratar så mycket om, säger Fredrik.

Klimatförändringen de senaste åren ger mer variabla väder och svårare skördeförhållanden det ställer också till det, torka, regn, det fryser och töar om vartannat gör att vi dragit ner odlingen av vete till hälften och satsat på mer vårgrödor. I spannmålsodlingen är det halmen som är väldigt viktigt för oss, både som strö och foder till djuren.

Kanske blir det att prova på majsodling framöver då det har blivit bättre förutsättningar för det samt mer anpassat utsäde. Just nu jobbar vi vidare med att skola in med de mjölkningsrobotar vi investerade i under förra året, avslutar Fredrik.

Lycka till med allt framöver!

-Tack!