Säterkock vinnare i kockkampen

Vinnande kocklaget med Paul Svensson.

Från höger Paul Svensson jury, Avesta Katarina Widén Andersson, Säter Jenny Bergsten-Ljunglöf, Falun Desire Magnusson

På Matmässan var Jenny Jenny Bergsten Ljunglöf, kock på Enbacka skola, med i det vinnande laget i den stora kockkampen för offentliga kockar i Dalarna. Tillsammans med en kollega från Avesta kommun och en kollega från Falukommun vann hon med denna meny:

Varmrätt: Krispig rotfruktskaka med kanelfläsk, äppelcidersky och till sallad serverades äppel- och lingonsallad
Dessert: Kaka med lingon och kola, toppad med vispad crème fraiche.

Uppdraget i tävlingen var att:
Kockarna skulle laga typisk offentlig Dalamåltid: varmrätt och dessert, som ska kunna serveras på våra äldreboenden eller i skolan. Kockarna fick fritt sätta ihop en måltid på råvaror från Dalarna eller råvaror som har en tydlig Dalakoppling.
• Receptet skulle vara för 100 personer.
• Kostnadskalkyl på receptet
• Vara anpassat för att lagas i ett storkök.
• På tävlingsdagen i Rättvik skulle kockarna laga cirka 10 port och de hade ca. 1½ timme på sig för att tillaga den.

– Jag känner mig stolt, men inte överraskad, säger Katarina Lindberg, kostchef.
– Vi har kompetent personal i Säter kommun, och att Jenny var med och tog hem det här känns roligt. Våra kockar förtjänar uppmärksamhet för vad de levererar, inte bara på tävling, utan varje dag – till förskolor, skolor och äldreomsorg.

Mässan arrangeras gemensamt av Upphandlingsdialog Dalarna, Länsstyrelsen i Dalarnas län, Lantbrukarnas Riksförbund, Offentlig gastronomi i Dalarna, Mora kommun, Upphandlingscenter, Region Dalarna och Dalarnas Science park, och riktar sig till alla som arbetar med livsmedel i Dalarna:
-Restauranger
-Handel
-Uppköpare och offentliga kök från hela Dalarna

På mässan erbjöds en rad aktiviteter, föreläsningar och seminarier, till exempel:
• Föreläsningar av Paul Svensson och Rickard Tellström
• Tävling mellan kockar i de offentliga köken
• Leverantörer som visar upp sina produkter