Skolkockarna i work shop kring god och vegetarisk mat
Snart är det påsklov, men för inte länge sedan var det sportlov, och då sjöd det av aktivitet i köket på Enbacka skola.
På temat: god, näringsrik, klimatsmart, plånbokssmart vegetarisk mat!
Kostenhetens alla kockar jobbade, under ledning av skolkocken Michael från skolrestaurangen Mättpunkten på Annerstaskolan i Huddinge med att utveckla sin kompetens. Det ska i sin tur leda till att Säters kommuns elever kan få ännu bättre matupplevelser.
– Eleverna äter det som är gott, och det är det vi ska laga, sa Michael på första dagens föreläsning på ämnet vegetarisk skolmat.
På sitt inspirerande sätt berättade Michael om mattrenderna som just nu är ledande: växtbaserad, vegetariskt, veganskt och hållbart.
– För att klara att nå upp till de kraven behöver maten vara både god och vacker, annars går det inte att servera, berättade Michael.
– Du behöver tänka som dina gäster – vad och var äter dem?
– Jag gick till ringen (köpcentrum i södra Stockholm) och kollade vad ungdomar åt. Det var falafel, ramen, panerad halloumi till exempel.
Efter det började Michael och hans gäng jobba efter konceptet streetfood för att göra den vegetariska maten intressant.
När Annerstaskolan för en tid övergick helt till vegetarisk meny ekade det tomt i matsalen första veckan, men sedan kom gästerna tillbaka.
– Den kritik som fanns upphörde när de åt i matsalen, berättade Michael.
– Det gäller att betrakta det som mat – inte vegetarisk mat.
Carina Hjorth är biträdande kostchef och ser att det finns många möjligheter att utveckla arbetet med vegetarisk mat.
– Hittills har vi haft mycket halvfabrikat när det gäller vegetariska rätter, men vi vill laga mat från grunden.
– Vi har utrustningen, så vi kan göra det. Vi har ju till exempel en köttbullemaskin, den kan vi använda till linsbollar.
Bland kockarna som jobbade med att lära sig nya rätter i köket på Enbacka under sportlovet fanns en stor glädje. Det gick snabbt och de kände att det inte tog så lång tid som de kanske föreställt sig. De jobbade och hittade nya smaker och lärde sig att mixern är en bra vän för att låta eleverna fokusera på smaken – inte innehållet i maten.
Resultatet av lagandet avnjöts av elever och personal på fritids, samt givetvis kockarna själva.
Stora favoriter bland de många rätterna som lagades var bland annat en potatispizza på dinkelmjöl, men rosmarin och mozzarella, saffranris samt en kebab på vegetariskt protein.