Sverigefinnarnas dag 24 februari

Finländarnas historia i Sverige sträcker sig över nästan tusen år. Den handlar om krigsbarn, politiska flyktingar och unga arbetare. Men det är först i dag vi kallar gruppen sverigefinnar – ett folk med två kulturer och två språk.

Historien börjar på 1100-talet då Finland införlivades i konungariket Sverige. Finland var en del av Sverige fram tills 1809. Under hela den tiden rörde vi oss mellan varandras länder.

Finnarna som flyttade till Sverige under de här hundratals åren gjorde det oftast för att arbeta i skogen eller i gruvorna. Många bosatte sig kring Falun eller i Bergslagen där gruvorna fanns. Andra, som kom att kallas skogsfinnar, flyttade till skogarna i Norrland, Bergslagen och Värmland.

Att vara sverigefinne är, precis som ordet säger, att vara en del av två kulturer och två språk.

Sverigefinnarna är en erkänd nationell minoritet, med egen flagga och egen högtidsdag. Sverigefinska barn har rätt till modersmålsundervisning och många kommuner erbjuder tvåspråkiga förskolor och ålderdomshem. Enligt lagen ska skolor, kommuner och alla andra myndigheter uppmuntra och synliggöra sverigefinsk kultur. Eftersom den är en del av den svenska kulturen. Och har varit det under nästan tusen år.

Läs mer om  Sverigefinnarna på minoritet.se.