Tysklandsturné blev succé

I början av höstlovet begav sig Säters blåsorkester Säterblåset ut på resa till norra Tyskland. Resan startade fredagen den 27 oktober vid Folkets Hus i Säter, där alla slagverksinstrument från pukor till gong lastades i bussen. Med på bussen var också 27 orkestermedlemmar och 8 medresenärer. Resan gick först till Göteborg och sedan vidare med färjan till Kiel, för att sedan på lördag morgonen fortsätta evidare till Verden (Aller). Verden är en liten pittoresk stad med ett väldigt trevligt vandrarhem, där orkestern stannade i tre nätter.

Redan på lördagen blev det en gemensam repetition med den tyska orkestern Blaskapelle Haẞbergen i byn Heemsen. Några musikstycken spelades gemensamt, vilket var en stor upplevelse för alla då det blev en orkester på ungefär 50 personer. Heiko Mönch som leder den tyska orkestern ordnade fika för oss alla och vi lärde snabbt känna varandra. På söndag spelade båda orkestrarna en konsert i Heemsens grundskola. Publiken var överväldigade och gav mycket applåd och standing ovations. Särskilt orkesterns solister fick mycket beröm. Alrik Skogbergs (Saxofon, 14 år) spelade ”Lullaby of Birdland” med orkestern och Linnea Stamer sjöng Gabriellas Sång, No Time To Die och Thank You for The Music. Något speciellt med denna konsert var också att det var Andreas Stamers (Säterblåsets orkesterledares) hemtrakter. I slutet av konserten lämnade Andreas Stamer över en liten present från Säters kommun till Heiko Mönch och bjöd in Blaskapelle Haẞbergen på återbesök till Säter i 2024.

Gemensam konsert med Blaskapelle Haẞbergen i Aulan i Heemsen Bild: Andreas Schröder

Nästa dag spelades en konsert till, den här gången i Christuskirche i staden Syke som ligger söder om Bremen. Säterblåset gav här en helt egen konsert och tack vare att församlingen i Syke gjort ett bra arbete med reklam för konserten, så blev det en nästan fullsatt kyrka och en likaså stämningsfull och uppskattad konsert. Tidningen Syker Kurier skriver om konserten: ”Blåsorkestern Säterblåset från Dalarna glädjer publiken med sitt mångsidiga program. Orkesterns musikaliska utbud kan beskrivas som allt från subtilt till briljant!”

Konsert Säterblåset i Christuskirche Syke Bild: Ulrich Ellinghaus

På resan gjordes även utflykter till Bremen och Hamburg, där man bland annat besökte musikaffärer, åt traditionell tysk mat och njöt av Elbphilharmonins fantastiska utsikt över staden.

gruppbild Säterblåset

Säterblåset framför Bremer stadsmusikanterna Bild: Daniel Küng

Resan blev uppskattad av alla orkestermedlemmar och många nya kontakter knöts. Tisdagen den 1 november var orkestern hemma igen efter en fantastisk upplevelse.

Linnea Stamer, sång

Linnea Stamer sjunger som solist med Säterblåset Bild: Daniel Küng

Alrik Skogbergs Saxofonsolist

Alrik Skogbergs spelar saxofonsolot med orkestern Bild: Daniel Küng