Säterdalen

Kontaktinformation

Säters kommun

Telefon: 0225-55000

Besöksadress: Rådhuset, Säter


Tack för ditt meddelande.

Säterdalen är utlyktsmålet för hela familjen, med sitt halvmilslångt ravinsystem som ligger mellan Säter stad och Dalälven. Säterdalen har en helt unik natur med höga biologiska värden och en stor artrikedom. Här finns lekplatser för barn i alla åldrar, vandringsleder, picknickplatser, servering på fäbodens Våffelbruket och i Dalstugan sommartid, scener och evenemang.

Exempel på evenemang är midsommarfirande, teater, tisdagsträffar med veteranfordon, loppisar, konserter och aktiviteter för barn.

Delar av Säterdalen är ett vackert naturreservat. I naturreservatet kan du bland annat besöka Prins Gabriels rastplats. Rastplatsen i Säterdalen var en dopgåva från Dalfolket till prins Gabriel, och prins Gabriel invigde den vid ett besök i naturreservatet, tíllsammans med sina föräldrar. Rastplatsen ligger i anslutning till en av ingångarna till naturreservatet och vaktas av en stor träbäver.

Nytt i Säterdalen

I juni 2022 invigdes den nya lekparken Lilla Säter som är en miniatyr av trästaden Säter. Här finns väveriet, stadshotellet, Rådhuset med finkan, stadsmuren och mycket mer som triggar fantasin till härliga rollekar. Lilla Säter är värt en omväg och utflyktsmålet alla kan njuta av.

Äta i Säterdalen

Under sommarsäsongen är det öppet på Fäboden och i Dalstugan. Dalstugan erbjuder ett sortiment av mat, fika och glass (samt har fullständiga rättigheter). I Fäboden huserar Våffelbruket som erbjuder härliga våfflor med olika fyllningar, samt glass.

På Dalslätten (mellan Dalstugan och Våffelbruket på fäboden), samt  i naturreservatet går det bra att äta medhavd mat.

Att ta sig till Säterdalen

Att komma till Säterdalen är lätt. Stora ingången till Säterdalen ligger ett stenkast från järnvägsstationen och centrala Säter (med möjlighet att komma med buss). Vid stora ingången finns en kostnadsfri besöksparkering.

Vill du veta mer om Säterdalen?

Du hittar också mer information på Säterdalens Facebooksida www.facebook.se/saterdalen och på www.saterdalen.se. Mer information om naturreservatet hittar du på Länsstyrelsen i Dalarnas hemsida.

Vill du veta mer om Säterdalen: läs gärna boken om Säters Dal, skriven av Tomas Ljung och publicerad av Länsstyrelsen i Dalarnas Län.

karta Säterdalen

Karta: Confetti 2022