Hållbar strategi för kommunens blomsterplanteringar

Kontaktinformation

Säters kommun

Telefon: 0225-55000

Besöksadress: Rådhuset, Säter


Tack för ditt meddelande.

Säters kommun har under flera års tid kontinuerligt bytt ut buskar mot perenner, gräs och träd. I rådhusparken är rabatterna ett uppskattat inslag i stadskärnan där många sätter sig en stund och njuter av grönskan.

Återanvändning av perenner är ekonomiskt och hållbart

I blomlådorna finns numera också perenner istället för ettåriga sommarblommor. Under hösten tar vi upp perennerna från lådorna och gräver ner dem i en rabatt för vinterförvaring. Lådorna av lärkträ görs rent, oljas in och ställs undan varje vinter för förvaring. När våren kommer grävs perennerna upp och planteras om i lådorna igen. Det är både ekonomiskt och hållbart att återanvända perenner och att vi är rädda om våra fina blomlådor.

Det är trevligt när olika blommor avlöser varandra under hela sommaren

I början av våren kommer vårlökarna upp. Förutom att förse hungriga insekter som vaknar tidigt på våren med mat, är det fint att ha någonting som blommar tidigt. Sedan avlöser olika blommor varandra under hela sommarsäsongen. Några växter som finns i rabatterna är bland annat höstsilverax, funkia, alunrot, salvia, näva, dagliljor och miskantus. Det är både tåliga och trevliga växter som har olika egenskaper. Exempelvis funkian får olika vackra färger på bladen, och olika höjder på växterna gör att det skapas harmoni i rabatterna. Miskantus är ett dekorativt prydnadsgräs året om och får vackra blomspiror på hösten när det är lite rimfrost.