Mat i förskola och skola

Kontaktinformation

Säter kundtjänst

Telefon: 0225-550 00

Telefontider: Måndag-fredag kl. 08.00-12.00, 13.00-16.15

E-post: kundtjanst@sater.se

Besöksadress: Rådhuset, Åsgränd 2, Säter

Öppettider: Måndag–fredag klockan 08.00–12.00, 13.00-16.00. (stängt röda dagar)

 


Tack för ditt meddelande.

Våra barn äter på stjärnrestaurang

Veckans meny /matsedel för förskolor och skolor

Du kan också se skolmatsedeln i din smartphone, med appen Skolmaten. Appen laddas ner gratis från respektive appbutik. För mer information om appen: www.dinskolmat.se. Med appen kan du och ditt barn ge feedback till skolköket genom att tala om hur maten var idag.

Goda matvanor ger god hälsa

God hälsa ger bättre förutsättningar för ett långt och lyckligt liv. I våra förskole- och skolkök serveras näringsriktig mat, från grunden tillagad på plats, ofta med ekologiska och närproducerade råvaror. Det kallar vi en investering i framtiden.

Lunchrasten är också en viktig lektion

I skolan lär man sig läsa, skriva och räkna rätt. I Säters förskolor och skolor vill vi också lära barnen att äta rätt, att äta hälsosamt. Vi menar att det är en förutsättning för kunskapsinhämtning och ett livslångt lärande.

Riktlinjer

Riktlinjer för mat och måltider är en del i barn- och utbildningsnämndens arbetet för att leva upp till de övergripande målen i folkhälsoplanen, antagen av kommunfullmäktige:

  • att stimulera till goda matvanor i förskola, skola och äldreomsorg
  • ökad eller bibehållen konsumtion av ekologiska, rättvisemärkta och närproducerade livsmedel
  • att minska andelen barn med övervikt och fetma
  • att sprida kunskap om goda matvanor

Hur anmäler jag om specialkost för mitt barn i förskola/skola?

För att få specialkost måste man göra en anmälan via e-tjänsten: https://etjanster.sater.se/Specialkost

Specialkost

Specialkost är viktig för barn som behöver det för att må bra, eller har behov av det på grund av religiösa eller etiska skäl. Ansökan om specialkost eller anpassade måltider ska undertecknas av dig som är vårdnadshavare eller myndig elev och lämnas in i god tid inför höstterminen varje år. Vid förändring under läsåret ska ansökan uppdateras omgående i e-tjänsten.

För specialkost gäller följande:

  • Om du/ditt barn behöver specialkost vid till exempel allergi, intolerans eller andra matrelaterade sjukdomar och symtom behöver du ansöka via e-tjänsten. Du behöver också lämna ett intyg från behandlade läkare eller dietist (med vissa undantag). Ny anmälan ska göras i början av varje läsår i e-tjänsten och om behovet ändras.

För behovsanpassade måltider gäller följande:

  • Om ditt barn behöver anpassade måltider på grund av selektivt ätande med anledning av till exempel neuropsykiatrisk funktionsnedsättning (NPF) eller liknande behöver du ansöka via e-tjänsten. Förskolans rektor eller skolans elevhälsogrupp ska intyga behovet. Man kommer få prova en fast rullande veckomatsedel under en månad innan man går vidare och anpassar matsedeln mer. Ny anmälan ska göras i början av varje läsår i e-tjänsten och om behovet ändras.

För anpassade måltider av etiska eller religiösa käl gäller följande:

  • Om ditt barn behöver anpassade måltider på grund av religiösa eller etiska skäl ansöker du via e-tjänsten.  Om du/ditt barn väljer att utesluta mat av animaliskt ursprung erbjuds vegetarisk mat (innehåller mjölkprodukter och ägg) eller så kan man välja vegan kost som är mat som är lagad på produkter och livsmedel från växtriket. Ny anmälan ska göras i början av varje läsår i e-tjänsten och om behovet ändras.