Skedvigården

Kontaktinformation

Säters kommun

Telefon: 0225-55000

Besöksadress: Rådhuset, Säter


Tack för ditt meddelande.

Skedvigården ligger nedanför Stora Skedvi Kyrka med utsikt över ängs- och åkerlandskapet och med Dalälven nästan intill knuten. Skedvigården består av totalt 20 boendeplatser.

Adress: Prästgårdsvägen 1, 783 92 Stora Skedvi

När du flyttar in på Skedvigården erbjuds du och dina närstående ett välkomstsamtal. Samtalet är till för att personalen på bästa sätt ska lära känna dig och din livshistoria.

På Skedvigården har du ett eget hyreskontrakt och då ingår elen i hyresavgiften. Du kan ansöka om bostadstillägg hos pensionsmyndigheten.
Du tecknar en egen hemförsäkring, för att kunna täcka ev. skador som kan uppstå.
När du bor på Skedvigården betalar du för omsorg, vård och mat.

Boende- och utemiljö

Skedvigården ligger nedanför Stora Skedvi Kyrka med utsikt över ängs- och åkerlandskap och med Dalälven nästan intill knuten. Ett trivsamt och lugnt boende på landet.

På boendet bor också katten Brolle. För dig som tycker om att promenera finns det en ca 450 m lång asfalterad och upplyst promenadslinga runt boendet Längs vägens finns det möjlighet att vila på utsatta bänkar.

I närheten av Skedvigården finns kyrka, livsmedelsaffärer, bibliotek och postservice.

Skedvigården är ett boende som ligger på markplan och består av totalt 20 platser fördelat på 2 avdelningar (A och B). Avdelning A består av 8 lägenheter för personer med demenssjukdom. Avdelning B består av 10 lägenheterna för traditionellt äldreboende. En avdelning har egen gemensam trädgård och den andra avdelningen har egna uteplatser. I övrigt så finns finns 2 korttidsplatser. Möjlighet till parboende finns.

  • Lägenheterna på avdelning A: pentry och sovrum/allrum och tillgång till egen trädgård.
  • Lägenheterna på avledning B: kök och sovrum/allrum med egen uteplats.

I lägenheterna finns det säng och madrass som är ergonomiskt anpassad. För övrigt är lägenheten omöblerat. Du tar med egen inredning då egna gardiner och möbler, TV och radio är viktiga för trivsel och hemkänsla. När du kopplar in din Tv finns ett basutbud av kanaler men Skedvigården har fiber indraget så du kan teckna eget abonnemang för att få fler kanaler. Surfplattor finns tillgängligt för utlåning.

Kontaktperson

När du flyttar in på Skedvigården får du en namngiven kontaktperson. Kontaktpersonen hjälper dig att handla, beställa tid hos frisör m.m. Kontaktpersonen ska även skapa trygghet för dig och vara ett stöd till dina närstående. Kontaktpersonens funktion är att vara ombud och förmedla dina och dina närståendes önskemål och behov vidare till övriga medarbetare.

Måltider

Huvudmåltiderna värms upp i Fågelsångens kök och transporteras varmhållen till Skedvigården i värmeskåp. Frukost serveras efter individuellt önskemål.

Tider för de olika måltiderna är:

  • Förmiddagskaffe – 10:30-11.00
  • Lunch – 12:00-1300
  • Eftermiddagskaffe – 15:00
  • Middag – 17:00
  • Kvällsfika efter individuella önskemål.

Larm 

Lägenheterna är utrustade med personlarm. Detta larm går att anpassa för dina behov. Larmet går till personsökare som personalen bär på sig.

Post 

Till varje lägenhet finns ett postfack i entrén. Där finns även postlåda för utgående post som töms när posten kommer till boendet.

Besök

Skedvigården har inga speciella besökstider. Detta är ett boende, man tar emot besök och umgås som man själv vill. För besökande finns gästparkeringar Kollektivtrafiken till Skedvigården är begränsad.

Personal

På alla kommunens boenden finns undersköterskor/vårdbiträden dygnet runt. På Skedvigården arbetar ca 20 medarbetare och 17 av dessa är undersköterskor. Omvårdnadspersonalen arbetar avdelningsvis för att de boende ska känna sig trygga.

En sjuksköterska finns på plats på Skedvigården måndag-fredag. Övrig tid finns det alltid en joursjuksköterska tillgänglig. Arbetsterapeut och sjukgymnast besöker boendet flera gånger i veckan.

Kommunens demenssjuksköterska finns tillgänglig och handleder bland annat personal och blir inkopplad vid specifika ärenden.

Fotvårdsspecialist finns på Skedvigårdens källarplan. Frisör kommer till boendet vid behov. Du får hjälp att boka tid men betalar själv kostnaden för tjänsterna.

Aktiviteter

På Skedvigården anordnas dagligen aktiviteter som planeras och genomförs av personal på boendet. Det kan till exempel vara promenader, tidningsläsning, samtal, att spela spel. Du ska även ha möjlighet till individuell vardagsnära aktivitet/egen tid, utifrån dina önskemål. Även flera frivilligorganisationer besöker oss återkommande för att hjälpa till med olika aktiviteter.

Säter kommun har en aktivitetssamordnare som förgyller livet för äldre och inspirerar personalen till guldstunder i vardagen. Nostalgiträffar, rundturer i bygden, musikstunder, teater, valborgsfirande och nobelmiddagar är några av de guldstunder som hittills har anordnas av aktivitetssamordnaren.

På boendet firas de olika högtiderna och olika tillställningar ordnas som bland annat grötfest vid jul. Vid högtider som till exempel födelsedagar finns möjlighet att låna en större samlingslokal för boende och närstående.