Dricksvattenläge vid torka

Kontaktinformation

Säters kommun

Telefon: 0225-55000

Besöksadress: Rådhuset, Säter


Tack för ditt meddelande.

För dig med kommunalt vatten

Dricksvattnet till de centrala delarna i Säter kommer ifrån Badelundaåsen, med god tillgång på vatten.

I de norra delarna av Säter tas vatten från brunnar på flera mindre orter. Säters kommun har brunnar i Uppbo, Arkhyttan, Lövåsen, Nyberget och i Gussarvshyttan. På de minder orterna finns inte samma goda tillgång till vatten. Områdena är därför mer känsliga för stora uttag. Det samma gäller orterna i söder, Ulvshyttan, Skenshytttan, Grängshammar och Norbo.

Säters kommun mäter och gör regelbundna bedömningar av hur grundvattennivåerna varierar under året. Vi uppmanar alla att  med att vara sparsamma med kommunalt dricksvatten, året runt. Vatten är vårt viktigaste livsmedel och det ska vi vara rädda om. Får vi en varm och torr sommar innebär det en högre belastning på våra mindre vattenverk på landsbygden. Kommunen kan då behöva införa restriktioner.

För dig med egen brunn

Du som har egen brunn kan påverkas av att grundvattennivåerna är lägre än normalt i vissa områden. Du ansvarar själv för att säkra din vattenförsörjning om din brunn sinar. Du får då kontakta en privat speditör och köpa vatten för att fylla på brunnen igen. Håll därför ett extra öga på vattennivåerna i brunnen och se över hur du kan anpassa din vattenförbrukning.

Vad kan jag själv göra för att vattnet inte ska ta slut?

Säter har god tillgång på grundvatten, men det finns flera skäl att spara på vatten även för dig som bor i kommunen. Dels är vatten är en naturresurs som vi bör hantera varsamt, dels går år stora energimängder för att producera vatten. Dessutom hotar klimatförändringar, torka, översvämningar och föroreningar vår tillgång till rent vatten på lång sikt.
Vi behöver alla hjälpas åt att hushålla med vattnet. Att spara på vatten innebär inte att någon behöver avstå från ett normalt användande. Men vi kan spara många liter vatten bara genom att göra smarta val. Här hittar du tips om hur du kan bli vattensmart.

Duscha kortare

En tio minuters dusch om dagen kostar cirka 2 000 kronor per år. Med ett snålspolande duschhandtag kan du halvera vattenmängden och kostnaden. Stäng av duschen när du masserar in schampo och balsam i håret.
Installera snålspolande kranar och duschmunstycken.
Ett gammalt duschmunstycke gör av med 12 liter/min. Med ett snålspolande duschmunstycke minskar förbrukningen till 7 liter/minut, vilket också minskar kostnaden per år för varje hushåll.

Installera snålspolande toaletter

Har du en äldre toalettstol? Lägg en tegelsten eller två i vattentanken så går det åt mindre vatten vid spolning.

Undvik att bada badkar

Det går åt cirka 200 liter för att fylla ett badkar. Det är mer än vad de flesta i Sverige använder per dygn. Ta en snabb dusch istället.

Laga onödiga läckor

Byt ut packningar i droppande kranar och läckande toalettstolar. Exempelvis en droppande kran eller en rinnande toalett. En droppande kran kan förbruka cirka 40 liter vatten per dygn. En strilande kran kan förbruka ungefär 800 liter per dygn. En toalett som smårinner kan betyda ett slöseri på 1 900 liter per dygn.

Fyll disk- och tvättmaskiner innan du kör dem

Använd kortprogram.

Diska inte under rinnande vatten

Använd diskpropp eller balja. Skölj i kallt vatten. Undvik att diska för hand och att skölja disken under rinnande kran. Vid en disk under rinnande vatten och som pågår i tre minuter slösas 36 liter vatten.

Stäng av kranen när du borstar tänderna

Många borstar tänderna och låter kranen stå på under tiden. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas 18 liter vatten. Borstar du tänderna på detta sätt två gånger varje dag sparas 36 liter.

Fyll en kanna vatten och ställ i kylen så har du kallt vatten istället för att spola ur kranen tills det blir kallt. Du kan spara 12 liter om du låter bli att spola en minut för att få kallt vatten.

Du som använder vatten på jobbet: diskutera hur ni kan använda vattnet smart på arbetsplatsen.

Trädgårdstips

Samla regnvatten i en tunna

Om du bor i hus kan du ställa en tunna under takrännan. Du kan använda det uppsamlade vattnet till att vattna dina trädgårdsväxter, putsa fönster eller annat. Då kan du också glädja dig över att vattnet inte kostat dig någonting.

Vattna med vattenkanna

En vattenslang kan förbruka så mycket som 1000 liter per timme. Om du behöver vattna med dricksvatten är det bättre att använda vattenkanna. Du kan dessutom minska avdunstningen och spara vatten genom att täcka jorden med bark, kompost eller hö. Undvik också att vattna mitt på dagen när det är som varmast. Värmen får vattnet att snabbt avdunsta innan det hunnit tränga ner i jorden. Vattna istället på morgonen eller på kvällen.

Plantera inte under sommartid

Tänk på att inte lägga nya gräsmattor eller plantera nya häckar under sommartid. Det kräver mycket bevattning och är mycket bättre att göra från september och fram till april.

Låt gräsmattan vara

Gräsmattan klarar av en långvarig torka. Tänk på att det kan gå åt så mycket som 150–350 liter om du har vattenspridaren eller vattenslangen igång i 20 minuter.

Ta hand om poolen

Fyll poolen sakta och nattetid. Se också till att poolen är tät och att reningen fungerar så att du inte behöver fylla den mer än en gång per säsong. Genom att täcka över poolen minskar du dessutom avdunstningen av vatten.

Tillsammans gör vi skillnad! !