Hjälpmedel

Kontaktinformation

Säters kommun

Telefon: 0225-55000

Besöksadress: Rådhuset, Säter


Tack för ditt meddelande.

Om du har en funktionsnedsättning eller en långvarig sjukdom som påverkar dina möjligheter att klara dina dagliga aktiviteter kan du vara i behov av ett hjälpmedel.
Kommunen ansvarar för merparten av personliga hjälpmedel, till exempel manuell rullstol, rollator, badbräda och toalettförhöjare.

Hjälpmedel är en del av rehabiliteringen/habiliteringen och utprovas individuellt till dig av ansvarig personal. För att få rätt sorts hjälpmedel görs alltid en bedömning. Inom kommunen är det vanligast att en arbetsterapeut eller sjukgymnast gör en bedömning och provar ut hjälpmedlet i hemmiljön. Om hjälpmedlet inte fungerar som det var tänkt i din vardag kontaktar du den ansvariga arbetsterapeuten/sjukgymnasten.

Avgift

Om arbetsterapeut eller sjukgymnast bedömer att du har rätt till ett eller flera hjälpmedel får du betala en avgift när hjälpmedlet förskrivs. Dessa hjälpmedel är ett lån från kommunen och skall återlämnas då behovet upphör. Du betalar för hembesök, till exempel vid bedömning av ditt hjälpmedelsbehov, instruktion, leverans och uppföljning.

Egenansvar

Vissa hjälpmedel får du köpa själv, dessa produkter kallas egenansvarsprodukter. Det kan vara produkter som förhöjningsdyna, griptång och enkla hjälpmedel i hemmet. Även om du betalar produkterna själv kan du få råd från arbetsterapeut eller sjukgymnast om var de finns att köpa och hur de används.

Återlämning

Du ansvarar själv för återlämningen när du inte längre behöver ditt hjälpmedel. Återlämna ditt hjälpmedel väl rengjort till kommunens hjälpmedelsförråd.
Om du har frågor ring 0225-55333.

Större hjälpmedel som rullstol, el-sängsryggstöd, personlyft inkl. lyftsele, vårdsäng eller arbetsstol kan hämtas i hemmet. Ta kontakt med ansvarig arbetsterapeut/sjukgymnast.

Fick du hjälp av informationen på sidan?

Ge oss feedback så att vi kan göra vår information bättre.
Här kan du läsa mer om hur vi behandlar dina personuppgifter