Sortera förpackningar

Kontaktinformation

Kundtjänst

Du får hjälp av kundtjänst via telefon, vid kö, kan du välja att bli uppringd av oss (du erbjuds detta vid köbildning i kundtjänst). Ring då 0225-55151 för att få erbjudandet om uppringning vid kö.

 

 


Tack för ditt meddelande.

Du lämnar förpackningar av plast-, metall-, papper- , färgat och ofärgat glas samt tidningar och returpapper i respektive behållare på en återvinningsstation. Töm förpackningarna på sitt innehåll. De behöver inte vara rengjorda, det räcker om du sköljer ur dem. Om förpackningarna är tillverkade i flera olika material separerar du dem om det är möjligt. I annat fall sorterar du efter det material som förpackningen består mest av. Vik ihop förpackningarna så tar de mindre plats.

Om alla hjälps åt att sortera sparar vi massor av resurser men skyddar även människor och miljön. Genom att hålla isär olika material kan det mesta också återvinnas så att det kan bli nya produkter. Vi sparar energi och naturresurser genom att använda materialen flera gånger.

Vad är en förpackning?

Som förpackning räknas allt material som används för att omsluta, skydda eller presentera en vara tills det att den används eller är förbrukad.

Förpackningar av plast

Exempelvis plastflaskor och plastbägare för mejeriprodukter, ketchupflaskor, plastlock, refillpaket av plast och förpackningar av frigolit.

Förpackningar av plast

Förpackningar av plast. Foto: FTI

Förpackningar av metall och aluminium

Exempelvis kaviartuber, konservburkar, kapsyler och lock av metall, tomma sprayburkar av metall och förpackningar av aluminium som till exempel formen runt mazarinen.

Förpackningar av metall

Förpackningar av metall. Foto: FTI

Förpackningar av papper

Exempelvis mjölk-, fil-, juice- och yoghurtförpackningar, papperspåsar för mjöl och socker, äggkartonger och pappersförpackningar för cornflakes, makaroner, kakor och te. Även förpackningar av wellpapp och vågigt papper, papprör och papptuber sorterar du i behållaren för pappersförpackningar.

Förpackningar av papper.

Förpackningar av papper. Foto: FTI

Förpackningar av ofärgat glas

Exempelvis flaskor och burkar av ofärgat glas som grillolja, hudvårdsburkar och buljongflaskor. Obs, inte keramik, porslin, vaser, dricksglas, glasskivor och fönster.

Förpackningar av ofärgat glas

Förpackningar av ofärgat glas. Foto: FTI

Förpackningar av färgat glas

Exempelvis saftflaskor, syltburkar och barnmatsburkar av färgat glas. Obs, inte keramik, porslin, vaser, dricksglas, glasskivor och fönster.

Förpackningar av färgat glas

Förpackningar av färgat glas. Foto: FTI